ULTIMATUM SRBIJI, UVIJEN U PREGOVARAČKU FORMU? Šta kažu analitičari na nametanje nemačko-francuskog predloga za Kosovo
Foto: Shutterstock

analiza

ULTIMATUM SRBIJI, UVIJEN U PREGOVARAČKU FORMU? Šta kažu analitičari na nametanje nemačko-francuskog predloga za Kosovo

Politika -

Nemačko-francuski predlog i zvanično postaje deo briselskog dijaloga Beograda i Prištine, potvrdila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Imajući u vidu da ovaj predlog podrazumeva de fakto priznanje Kosova, kao i njegov prijem u UN, sagovornici Kurira poručuju da je on u takvom obliku neprihvatljiv, te da predstavlja ultimatum Srbiji koji je samo uvijen u pregovaračku formu.

Aleksandar Vučić, Sofija, Ursula von der Lejen
foto: screenshot Pink tv

Najbitnije stavke ovog predloga su koegzistencija Srbije i Kosova kao dve odvojene političke i pravne realnosti, kao i dobrosusedski odnosi dve strane na principu jednakih prava i obaveza. Takođe, Srbija više ne treba da koči put Kosova ka članstvu u međunarodnim organizacijama, uključujući i UN, dok su odnosi Srbije i Kosova vođeni logikom odnosa dve nezavisne države, isključujući formalni čin priznanja - de fakto prihvatanje nezavisnosti Kosova. Na kraju, ZSO se spominje samo u kontekstu obaveza koje su nasleđene iz prvog sporazuma iz 2013. godine.

Pritom, Nemačkoj i Francuskoj se žuri da se dve strane sporazumeju, i to u jako kratkom roku - pre nego što se napuni godinu dana od početka rusko-ukrajinskog sukoba, što će reći u naredna četiri meseca.

Bivši šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir poručuje da ovu vrstu predloga Srbija ne sme da prihvati.

- To je neka vrsta ultimatuma uvijenog u pregovaračku formu, jer konačni cilj tih pregovora je bezuslovno prihvatanje svršenog čina koje su zapadne sile u više činova izvršile prema Srbiji. I sada mi treba ubrzanim hodom da kažemo "da", a to znači da prihvatimo da je njihova agresija bila milovanje po obrazu, kao i da se odreknemo dela svoje teritorije koji je bespravno oduzet i čija zaštita od strane UN nije bila poštovana. Prema tome, ja bih odgovorio samo protivodgovorom, da hoćemo da se sačuva mir i stabilnost, da hoćemo kompromisno rešenje, ali ono ne može da bude njihova kasaciona odluka iz 2008, nego kompromis na bazi istorijskih prava legaliteta i poštovanja svih odluka UN - jasan je Jovanović.

Vladislav Jovanović, Ljuban Karan, Usijanje dana
foto: Kurir

Ukazuje i da je naša međunarodna granica, bivša republička, priznata kao međunarodna granica, sa kosovom kao sastavnim delom Srbije.

- Ako hoćemo o kompromisu, možemo poći od toga a ne od negiranja svih međunarodnih sporazuma. A što se tiče toga da Kosovo dobije pravo na članstvo u UN ili nekoj drugoj međunarodnoj organizaciji, jednostavno nema mesta za Kosovo i za nas u UN, i to treba svima da bude jasno, kao što nema mesta za Kosovo i Srbiju u EU gde možemo da uđemo samo onako kako su ušle sve zemlje pre nas, sa međunarodno priznatim granicama - konstatovao je Jovanović.

Žozep Borel Iskorak u procesu dijaloga

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel rekao je juče da se nada da će odgovor Prištine i Beograda na nemačko-francuski predlog o normalizaciji odnosa predstavljati iskorak u procesu dijaloga.

- U narednim danima videćemo koji je njihov odgovor na ovaj predlog i nadam se da će to predstavljati pomak i iskorak u ovom procesu - rekao je Borel.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja