OBELODANJEN KOMPLETAN ŠOLC-MAKRONOV PLAN ZA KOSOVO? Ovih DEVET tačaka predviđeno je navodnim dokumentom
Foto: Thierry Monasse STA BETA, Zorana Jevtić

šta donosi

OBELODANJEN KOMPLETAN ŠOLC-MAKRONOV PLAN ZA KOSOVO? Ovih DEVET tačaka predviđeno je navodnim dokumentom

Politika -

Navodni nacrt nemačko-francuskog modela za rešavanje kosovskog pitanja procurio je u javnost, preneo je Radio slobodna Evropa pisanje portala Euraktiv (medijske mreže specijalizovane za politike Evropske unije).

Kako su naveli, ova verzija, prema nezvaničnim informacijama, trebalo bi da bude podložna izmenama i dopunama tokom pregovora Beograda i Prištine.

Navodni dokument sadrži devet koraka, odnosno članova:

1. Kosovo i Srbija će razvijati normalne, dobrosusedske odnose međusobno zasnovane na jednakim pravima.

2. Kosovo i Srbija će se rukovoditi zajedničkim težnjama ka članstvu u EU.

3. U skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koji su potpisale obe strane, Kosovo i Srbija će sve sporove između sebe rešavati isključivo mirnim putem i uzdržaće se od pretnje ili upotrebe sile. Oni ponovo potvrđuju nepovredivost sada i u budućnosti granica/granice koja postoji između njih i obavezuju se da će u potpunosti poštovati teritorijalni integritet jedni drugih.

4. Kosovo i Srbija polaze od pretpostavke da nijedna strana ne može predstavljati drugu u međunarodnoj sferi niti delovati u njeno ime.

5. Kosovo i Srbija će promovisati mirne odnose na Zapadnom Balkanu i doprineti regionalnoj bezbednosti i saradnji u Evropi.

6. Kosovo i Srbija postupaju uz uzajamno poštovanje nadležnosti svake strane.

7. Kosovo i Srbija izjavljuju spremnost da regulišu praktična i humanitarna pitanja u procesu normalizacije svojih odnosa. Oni će zaključivati sporazume u cilju razvoja i unapređenja na osnovu ovog Ugovora i na obostranu korist saradnje u oblasti ekonomije, nauke i tehnologije, saobraćaja, pravosudnih odnosa, pošte i telekomunikacija, zdravstva, kulture, sporta, životne sredine, zaštite, i u drugim oblastima. Detalji su dogovoreni u Dopunskom protokolu.

8. Kosovo i Srbija razmenjuju stalne misije. One se osnivaju u sedištu odgovarajuće Vlade. Praktična pitanja u vezi sa uspostavljanjem misija biće obrađena posebno.

9. Kosovo i Srbija saglasni su da ovaj Ugovor neće uticati na bilateralne i multilateralne međunarodne ugovore i sporazume koje su oni već zaključili ili se na njih odnose.

(Kurir.rs/RSE)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track