ŠTA POSLE POVLAČENJA RUSIJE U HERSONU: Jovanović: Srbija da gleda sopstvene interese! NE SMEMO DA DOĐEMO U SITUACIJU KAO 90-tih!
Foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

analiza

ŠTA POSLE POVLAČENJA RUSIJE U HERSONU: Jovanović: Srbija da gleda sopstvene interese! NE SMEMO DA DOĐEMO U SITUACIJU KAO 90-tih!

Politika -

Nova realnost na ukrajinskom ratištu, koju najavljuje povlačenje ruskih snaga iz strateški važnog Hersona, samo je potvrdila neophodnost prilagođavanja na tektonske globalne promene izazvane napadom Rusije na Ukrajinu. U kontekstu prilika na Balkanu, pozicija Srbije je posebno delikatna.

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović za Kurir ocenjuje da se agresijom na Ukrajinu smanjio potencijal Balkana kao poligona za ostvarivanje ruskih interesa. Ipak, on upozorava da se taj potencijal vraća.

Milovan Jovanović, Stav
foto: Kurir

- Vraća se onom brzinom sa kojom se ruska vojska zaglavljuje u Ukrajini, a ruska ekonomija trpi sve jače posledice sankcija. Balkan ponovo postaje zona na koju Moskva gleda kao mogućnost da se izvlači iz problema u koje je sama upala. U ovom trenutku Balkan lako može da postane područje za neku novu krizu usred Evrope. Ne treba zaboraviti da Balkan nikad nije bio primarni spoljnopolitički interes Rusije. Primarni ruski spoljnopolitički interesi su uvek na granicama Rusije. Otuda Ukrajina, Krim,Kazahstan, Gruzija, srednja Azija - objašnjava Jovanović.

Naš sagovornik podseća da Srbija geografski i civilizacijski pripada Evropi, da dve trećine robne razmene imamo sa zemljama EU, da je više od 80.000 ljudi zaposleno samo u nemačkim firmama kod nas, da u Srbiju dolaze i investiraju kompanije iz SAD,Francuske, Japana, Južne Koreje, Italije, Austrije...

- Opredeljenje Srbije je članstvo u EU i mi ni na koji način ne treba da se trudimo da budemo veći Putinovci od Putina. Podesećam da je 90-ih godina Rusija podržala sve sankcije protiv naše zemlje.Tih 90-tih godina, SB UN usvojio je desetak rezolucija, kaznenih mera protiv tadašnje SR Jugoslavije. Sve rezolucije usvojene su uglavnom jednoglasno, a kao stalna članica SB UN Rusija ni u jednom od tih slučajeva nije iskoristila pravo veta i sprečila uvođenje sankcija - kaže Jovanović i naglašava:

- Za nas je važno da gledamo sopstvene interese i da ni na koji način ne dođemo u situaciju kao 90-tih godina. Predsednik Srbije pametnom i mudrom politikom vešto manevriše u ovim opasnim vremenima.

Govoreći o realnoj moći Rusije, Milovan Jovanović smatra da je ona, otkako je 24. februara započela invazija na Ukrajinu, postala međunarodna parija - izraz koji se od 1990-tih koristi za države čija se politika ili zakoni smatraju nespojivim sa standardima "civilizovanog" sveta, te koje zbog toga primaju stalne javne kritike od drugih vlada ili međunarodnih organizacija.

Volodimir Zelenski, Vladimir Putin
foto: Shutterstock, AP/Gavriil Grigorov, AP

- Samo su Sirija, Severna Koreja i Nikaragva podržali Moskvu u UN . Od bivših SSSR republika , to je učinila samo Belorusija . Ceo zapadni svet je osudio akcije Moskve, pa su čak i saveznici poput Kine i Indije uputili kritike. Cena ruskih vojnih neuspeha u Ukrajini je previsoka. Procenjuje se da je tokom prvih osam meseci invazije ubijeno više od 100.000 ruskih vojnika. Uoči invazije na Ukrajinu , ruska vojska je smatrana svetskom armijom broj dva. Međutim, dešavanja u Ukrajini u proteklih osam meseci su to demantovala. Putinova vojska je ogoljena zbog lošeg rukovodstva,upravljanja i zastarele opreme i taktike - ocenjuje Jovanović.

On kaže i da slabost Rusije nije bilo potpuno iznenađenje, jer je još od raspada SSSR evidentan ogroman uticaj korupcije na svim nivoima moderne ruske države.

- Korupcija, javašluk, osionost i bahatost su se rasplamsali pod Putinovim režimom. Realnost je da je danas ruska vojska sovjetski relikt koji umnogome podseća na JNA s početka 90-tih i krvavog rata i razbijanja Jugoslavije. Za razliku od Kine i drugih sila u usponu, Rusija nikada nije modernizovala svoju ekonomiju. Vladajuc"a elita je ogrezla u korupciju i bezočno se bogatila. Međunarodna izolacija je pokazala slabost geopolitičkog uticaja Rusije i razbio iluziju Rusije kao supersile - napominje naš sagovornik.

On objašnjava da se meka moć Rusije istopila i da o tome najbolje govore dva događaja.

- Sastanak Šangajske organizacije u septembru i poruka premijera Indije Modija Putinu da sada nije vreme za rat, kao i samit u Astani gde je predsednik Uzbekistana Rahmon odbrusio Putinu da prestane da zemlje centralne Azije tretira kao da su deo SSSR. Rusija se kreće ka istorijskom porazu u Ukrajini koji c"e imati duboke posledice po Rusiju i ruski narod - zaključuje Jovanović.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:18

Deđanski: Spoljna politika im nije bitna PITANJE UKRAJINE JE 10. PO REDU?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track