NEPOUZDANE INFORMACIJE STIŽU I S RUSKE I SA UKRAJINSKE STRANE: S povlačenjem iz Hersona ratna propaganda doživela krah!
Foto: Gertrud Zach / UPI / Profimedia, Shutterstock

pale maske

NEPOUZDANE INFORMACIJE STIŽU I S RUSKE I SA UKRAJINSKE STRANE: S povlačenjem iz Hersona ratna propaganda doživela krah!

Politika -

Koliko proruski mediji veličaju poduhvate ruske vojske, isto toliko i zapadni mediji agilno rade posao za ukrajinsku stranu, pa je zato utisak da mi zapravo nemamo potpunu sliku o dešavanjima u ratu koji je podelio svet

Povlačenje ruskih snaga iz Hersona nije srušilo samo mit o snazi i nepobedivosti ruske vojske nego je ogolilo i funkcionisanje ratne propagande. U samo jednom danu je, kao kula od karata, srušen narativ koji su proruski orijentisani mediji mesecima marljivo gradili, a po kom je Rusija svemoćna i dominantna na ratištu u Ukrajini. Ratna propaganda doživela je krah.

Isti metod kod obe strane

Činjenica je da se ratovi danas više ne vode samo konvencionalnim sredstvima, pa je, osim na frontu, važno dobiti i medijski rat. I toga se sada u rusko-ukrajinskom sukobu pridržavaju obe strane.

Koliko proruski mediji danonoćno veličaju poduhvate ruske vojske, isto toliko i zapadni mediji agilno rade posao za ukrajinsku stranu, pa je zato utisak da mi zapravo i nemamo potpunu sliku o dešavanjima u ovom ratu koji je doveo do podeljenosti sveta kakvu nismo imali u bliskoj prošlosti. Samo što su ovog puta, zbog slučaja Herson, reflektori upereni na rusku stranu, odnosno na njeno propagandističko delovanje.

Herson, Kherson, Ukrajina
foto: EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

Prateći ovih dana dešavanja na frontu, "običan" čovek kom su bliži mediji koji važe za proruske nije mogao da se ne zapita - kako je sad ovo moguće, zar ruska vojska ne napreduje, zašto se povlači posle toliko veličanstvenih akcija i pobeda. Pokazuje se, međutim, da je s te strane od februara ove godine došlo na hiljade i hiljade lažnih vesti.

U svemu ovome nije zaobiđena ni Srbija, pa je tako sada razotkriven i propagandistički pristup pojedinih beogradskih medija, koji su besomučno glorifikovali rusku vojsku i insistirali na njenoj nepobedivosti. Ispostavilo se da su ti mediji zapravo sve vreme bili samo kanal za širenje, po svemu sudeći, lažnih izveštaja s ratišta.

Hibridno ratovanje

Novinar i politički komentator Milovan Jovanović objašnjava da se svet već godinama nalazi u ratu čiji su sastavni deo lažne vesti, dezinformacije i drugi oblici manipulacije.

- Zapadni Balkan se poslednjih godina nalazi u sferi interesa Rusije i taj režim svojim hibridnim aktivnostima i kampanjama dezinformisanja nastoji da destabilizuje ovaj region. Demokratski sistemi su podložni i omogućavaju protivnicima demokratije da koristeći medije, društvene mreže i druga oružja hibridnog ratovanja ostvare svoje geopolitičke ciljeve - upozorava naš sagovornik.

Milovan Jovanović, Stav
foto: Kurir

Profesor Fakulteta za medije i komunikacije Stanko Crnobrnja kaže za Kurir da u svakom ratu, skoro po pravilu, cilj opravdava sredstva.

- A u ratu cilj je da se pobedi. Propaganda je oduvek bila u službi državnih, vojnih, pa i ratnih ciljeva. Dakle, jedno od najvažnijih sredstava da se zbuni ili uplaši protivnik, a da se sopstvenim snagama i stanovništvu podigne moral. U Srbiji već više od 30 godina deluju razne propagandne strategije i malih i velikih igrača. U njih su uključene brojne lažne vesti koje se rafalno plasiraju na dnevnoj bazi, a cilj je da se Srbija povinuje željama, namerama i planovima nekih vojnih saveza, velikih sila ili čak planovima suseda i regionalnih pretendenata na glavnu reč - istakao je on.

Ratko Božović

Obe strane se služe propagandom, istina je siroče

Ratko Božović
foto: Fonet/Zoran Mrđa

Sociolog Ratko Božović ocenjuje za Kurir da obe strane posežu za propagandom ne bi li stvari predstavile kako njima odgovora, te da je samo pitanje koja strana se njom više služi:

- Kada krenu ratne operacije, onda tu istini nije mesto. Ona je u ratnim okolnostima siroče koje je postradalo i nema nikakvih izgleda. Jednostavno, politika ima tu maglu koju proizvodi u toj propagandi i samo je pitanje ko je s tim više preterao i tu maglu učinio gušćom. Tako ako bismo gledali samo ruske medije, videli bismo sasvim drugu priču od one koja se pak proizvodi na Zapadu. Sve je to jedno krivotvorstvo sa strane istine. Apsurdni je paradoks da će u vreme informacija i komunikacija tek istorija jednog dana pokazati šta je zaista bilo tačno.

Ekipa Kurira/ Foto/Source:EPA Hannibal Hanschke, Shutterstock, Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track