05:09

Kurti ilegalno gradi kasarne na KiM?

"KURTI ILEGALNO GRADI KASARNE NA KiM?" Eksperti: Priština hoće da zavadi Srbe sa tzv. Kosova i vlast u Beogradu

Politika -

Država Srbija je ispunila obećanje i zbrinula Srbe s Kosova i Metohije koji su u znak protesta, zbog najavljenih kazni u vezi s registarskim tablicama, nedavno napustili sve prištinske institucije. Tako su oni juče, preko Kancelarije za KiM, u četiri opštine na severu Kosova potpisali ugovore s državom. Dakle, sva primanja koja su dobijali u prištinskom sistemu imaće sada od svoje države Srbije - istakli su u Kancelariji za KiM.

Istovremeno, devet poslanika Srpske liste juče je u Skupštini Kosova tehnički verifikovalo svoje mandate kako bi, kako su istakli, sprečili opasan i antisrpski plan kosovskog premijera Aljbina Kurtija da uz pomoć sebi lojalnih Srba u Skupštini pokrene postupak promene Ustava s ciljem ukidanja zagarantovanih prava našem narodu na KiM. Odmah potom su napustili skupštinsku sednicu.

O ovoj temi govorili su u emisiji Puls Srbije na Kurir TV Dragan Petrović, naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu i Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu.

Povodom vesti koja se jutros pojavila, a koja je odmah potom demantovana da su Beograd i Priština postigli dogovor o preregistraciji vozila Obravić je konstatovao da je po sredi dezinformacija prištinskih vlasti.

Puls
foto: Kuriri Televizija

- U kriznoj situaciji dezinformacije imaju svoju ulugu. Ko god ih daje želi da snizi kapacitet suprotne strane. Ova dezinformacija je puštena da se Srbima sa tzv. kosova kaže: vaša država radi nešto iza vaših leđa - rekao je Obradović i dodao da je dobra koordinacija Beograda i kosovskih srba uzrok uspešne kosovske politike Srbije.

Jedino zbog čega postoji uspeh naše politike jeste što postoji koordinacija između Srba sa tzv. kosova i Beograda, posebno predsednika Vučića. Ni jedan državnik nije još došao i seo sa narodom i razgovara kao što je predsednik učinio u Raški. Zato je i pokrenuta propagandna akcija kako bi se pokidala veza i poverenje između kosovskih Srba i Beograda - tvrdi Obradović.

Puls
foto: Kuriri Televizija

- Mogu da vidim da je situacija jako nezgodna. Predsednik je spomenuo da Britanija i Nemačka nisu naklonjene Srbiji. To ohrabruje Kurtija da ide nepopustljivo za stvari koje nisu regulisane. Kolega Puškić mi je rekao da postoji blagoslov zapadnih sila oko izgradnje kasarni na severu, a Priština ne bi smela da ulazi na sever tzv. Kosava bez dozvole KFORa. Kurti želi da zameni srpske instucije čak i onda kada Srbi to bojkotuju - kaže Petrović i dodaje da je s obzirom na želju Kurtija da vlada severom Kosova gde Albanci čine ubedljivu manjinu znak pravnog nasilja.

- Bio sam puno puta na severu. U svim opštinama, posebno uLeposaviću, Zvečanu i Zubinom potoku, a nešto manjem porcentu u Kosovskoj Mitrovici Srbi su ubedljiva većina. Ako KurtI misli da upravlja i na severu bez stanovništva, to je jedna vrsta pravnog, a nadam se samo pravnog pokušaja nasilja - zaključio je Petrović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track