MINISTAR DAČIĆ: Isterujemo stvari na čistac po pitanju Rezolucije 1244
Foto: Beta Miloš Miškov

Ministar spoljnih poslova

MINISTAR DAČIĆ: Isterujemo stvari na čistac po pitanju Rezolucije 1244

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je jutros da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i vlada, zahtevom Kforu za povratak pripadnika Vojske Srbije na Kosovo pred međunarodnom zajednicom pokušati da "isteraju stvari na čistac" i da saznaju da li je u potpunosti primenjena Rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"Znamo da su to retorička pitanja, odnosno unapred znamo odgovor na njih. Kao što i sada pokušavaju da predstave da Briselski sporazum kao da i ne postoji, tako se ponašaju i u odnosu na Rezoluciju 1244", rekao je Dačić za Radio televiziju Srbije.

On je rekao da međunarodna zajednica neće da poštuje niti da primenjuje u potpunosti Rezoluciju 1244, ali da ne može da je ukine zato što je potrebna većina u Savetu bezbednosti UN, dok je Priština, kako je dodao, već više puta tražila njeno ukidanje, kao i da budu ukinuti Unmik i Kfor.

Dačić je rekao da zahtevom za vraćanje srpske vojske i policije na sever Srbija želi da ukaže da postoji obaveza medjunarodne zajednice da zaštiti sve gradjane Kosova i Metohije.

Jarinje i Brnjak još uvek blokirani

Glavni putevi na severu Kosova i dalje su blokirani, a administrativni prelazi Brnjak i Jarinje zatvoreni su i za vozila i za pešake. Blokade puteva organizovali su Srbi sa severa Kosova posle hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije Dejana Pantića, a kosovska policija saopštila je da su Brnjak i Jarinje privremeno zatvoreni iz predostrožnosti.

Kako javlja Radio televizija Srbije, noć je protekla mirno, dok su se pre ponoći s vremena na vreme čuli su se pucnjava i detonacije, ali nema informacija o povredjenima ili ranjenima.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjaj Svečlja kazao je u subotu da je Pantić uhapšen jer je "organizovao teroristički napad na prostorije Centralne izborne komisije na severu zemlje".

Premijer u Prištini Aljbin Kurti je najavio da barikade treba odmah skloniti, a predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je da je postignut dogovor da se izbori u četiri opštine na severu Kosova odlože za april 2023. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je usaglašen tekst zahteva koji će biti poslat komandantu Medjunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (Kfor) oko povratka odredjenog broja srpskih vojnika i policajaca na teritoriju Kosova i Metohije u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244. On je rekao da je Pantić uhapšen "dok je nosio hleb" svojoj porodici koja živi u zgradi u kojoj se nalaze prostorije CIK-a.

"Svako ko dolazi iz međunarodne zajednice kaže da su svesni da dokle god je premijer Kosova Aljbin Kurti, da neće biti mira ili dogovora sa Prištinom i da je Kurti najveći destabilizujući faktor u regionu u ovom trenutku", rekao je Dačić.

Upitan o najvećim do sada pritiscima na Srbiju koji će prema najavi Vučića uslediti kada Kosovo 15. decembra aplicira za članstvo u EU, Dačić je rekao da će to verovatno biti "kondenzacija različitih vrsta pritisaka", za prihvatanje situacije na terenu, nekog konačnog dogovora koji bi podrazumevao priznanje Kosova i odobravanje članstva Kosova u EU i Savetu Evrope.

"Kada je reč o EU, postoji mogućnost da se to ospori iako tu nema većine, zato što se neće verovatno glasati većinski, već će biti potreban konsenzus ukoliko se neko pozove na statusno pitanje. Češka je predsedavajuća, njoj stiže zahtev. Da li će taj zahtev biti u startu odbijen zbog statusnog pitanja, ili će biti poslat Evropskoj komisiji na izjašnjavanje, pa će godinu dana raspravljati o tome, zavisi i od predsedavajućeg", kazao je Dačić.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track