DRAMA NA KiM: Kfor gomila snage na severu, policija demantuje hapšenje Mihajlovića, srpska sela danima bez struje
Foto: Kurir

srbi 7. dana na barikadama

DRAMA NA KiM: Kfor gomila snage na severu, policija demantuje hapšenje Mihajlovića, srpska sela danima bez struje

Politika -

Srbi na severu Kosova i Metohije i dalje su na barikadama, a Srbi sedmi dan protestuju zbog hapšenja svojih sunarodnika. Advokat Slađana Trajkovića, Dejan Vasić, rekao je da se njegov branjenik ne oseća dobro.

Zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM predat je danas Kforu na administrativnom prelazu Merdare.

1 / 9 Foto: Kurir

20.45 - Kfor pojačao prisustvo na severu KiM

Misija Kfora saopštila je da pažljivo motri na situaciju na severu Kosova.

- Kfor ima sposobnost i osoblja da omogući bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na osnovu Rezolucije 1244 iz 1999. godine - naveo je Kfor na Tviteru.

Dodaje se da su na severu KiM poslate dodatne trupe i patrole tokom nedelje.

- Očekujemo da će svi akteri blisko sarađivati sa Kforom i uzdržati se od provokativnih demonstracija sile kako bi se osigurala bezbednost i sigurnost svih zajednica. Pozivamo sve strane da se angažuju kako bi se omogućila bezbednost i sloboda kretanja na Kosovu. Kfor će nastaviti da ispunjava UN mandat za sve zajednice na Kosovu. Rešenja treba tražiti kroz dijalog - navodi se na kraju.

19.30 - Policija negira hapšenje Mihajlovića

Direkcija policije u Prištini negirala je da je uhapsila bivšeg policajca Zorana Mihajlovića u Severnoj Mitrovic i da su njeni pripadnici na severu sprečili radnike elektrodistribucije da izvrše popravku kvara na električnoj mreži.

- Još jednom demantujemo spekulacije pojašnjavajući da nema zvaničnih informacija policije o hapšenju dotične osobe i da policija nije ometala i ne ometa ni pod kojim okolnostima nijednu instituciju ili zaposlenog koji službeno obavljaju svoje dužnosti. Naprotiv. U ovom slučaju su preduzete radnje u saradnji sa nadležnim organima na rešavanju i otklanjanju ovog problema u elektroenergetskoj mreži - navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

18.25 - Euleks potvrdio da je od njih zatraženo posredovanje u transferu Pantića

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu Euleks potvrdila je za RSE da je primila zahtev Prištine za omogućavanjem transfera uhapšenog bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Iz Euleksa nisu naveli puno ime Pantića nego inicijale.

- U skladu sa svojim mandatom Euleks prati slučaj - rečeno je u odgovoru.

Iz Euleksa su takođe rekli da je osim sa policijom, kancelarijom specijalnog tužiteljstva i Osnovnim sudom u Prištini, misija u kontaktu i s advokatom Dejana Pantića.

Pantićev advokat Nebojša Vlajić navodi da se njegovom klijentu krše ljudska prava.

- Ima pravo na posete advokata, na posete porodice, na lečenje i sve ostalo. Sve je to demantovano jer se ne zna gde je. Mora se objaviti istina o njegovoj lokaciji - rekao je Vlajić.

17.40 - Od ponedeljka osnovci se vraćaju u školske klupe, a onlajn nastava za srednjoškolce

Na sastanku načelnika školske uprave Ivana Zaporošca sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa prostora severa КiM, a na preporuku Kriznog štaba, doneta je odluka da se uputi zahtev lokalnim samoupravama da se od ponedeljka nastavi nastava za učenike osnovnih škola, a za učenike srednjih škola onlajn nastava, saopštio je Krizni štab.

- Imajući u vidu nepromenjenu situaciju u odnosu na trenutak kada je doneta odluka o obustavi nastave, današnja odluka je doneta isključivo imajući u vidu budućnost naše dece i potrebe da se i u ovim, izuzetno teškim uslovima i kompleksnoj situaciji, mora omogućiti proces nastave najosetljivijim delovima našeg društva kako ne bi trpeli zbog pritisaka iz Prištine - navodi se u saopštenju načelnika školske uprave i člana Kriznog štava Ivana Zaporožca.

Detalje izvođenja nastave će sa roditeljima koordinisati razredne starešine.

17.35 - Policija ne dozvoljava kretanje radnicima Elektrokosmeta

Član Kriznog štaba i direktor "Elektrokosmeta" Boban Novaković rekao je da je takozvana kosovska policija zabranila radnicima te firme da se slobodno kreću lokalnim putem zbog čega je oko 150 stanovnika ostalo bez struje.

- Juče su pripadnici policije onemogućili našim radnicima da propuste struju ka naselju Rezala tako što su im zabranili da se slobodno kreću lokalnim putem. Danas nisu dozvolili otklanjanje kvara na mreži na potezu između Rovačkog potoka i sela Jabuka. Trenutno je oko 150 stanovnika, među kojima ima dece, starih i bolesnih, bez napona i to u selima Jabuka, Prevlak, Crepulja, Dren, Zagulj, kao i repetitor MTS na Kurilovu, čime su građanima onemogućene i telekomunikacione usluge - rekao je Novaković.

Prema njegovim rečima, iz policije je rečeno da će radnici KEDS danas ukloniti kvar što je, kako je dodao, u suprotnosti sa svim postignutim dogovorima.

- To je protivno svim dogovorima jer je održavanje mreže u tom delu do sada uvek vršeno od strane naših radnika - rekao je Novaković.

Naglasio je da su se za pomoć obratili Kforu.

17.05 - Petković se oglasio nakon hapšenja Mihajlovića

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da najnovijim današnjim hapšenjem Zorana Mihajlovića, nekadašnjeg policajca, koga Priština tereti za navodne ratne zločine, premijer lažne države Kosova Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku progona prema srpskom narodu na KiM.

Naveo je i da je policija zabranila radnicima Elektrokosmeta da obave radove na dalekovodu Brnjak zbog čega je 150 ljudi bez struje.

- Zoran je uhapšen za navodne ratne zločine, a juče takođe za navodne ratne zločine uhapšen je drugi policajac Slađan Trajković. Jasno vam je šta je ideja Aljbina Kurtija - da bukvalno progoni naš narod i da se sveti Srbima i to pogotovu onima koji su napustili sve prištinske institucije na severu KiM. Iz dana u dan imamo napade na Srbe, nasilje institucionalno, i fizičko, i svako drugo nasilje Kurtija prema Srbima na severu KiM - rekao je Petković.

16.30 - Oglasio se Kfor o zahtevu Srbije o povratku srpskih snaga na KiM

Kfor je potvrdio da je primio zahtev Vlade Srbije za povratak srpskih snaga na KiM i poručio da ga trenutno razmatra.

- Dobili smo pismo iz Srbije i sada ga ispitujemo. Kfor ostaje veoma oprezan i potpuno sposoban da ispuni svoj mandat koji proizlazi od Ujedinjenih nacija - naveli su iz Kfora za prištinsku Kohu.

16.05 - Uhapšen još jedan Srbin

Još jedan Srbin, nekadašnji policajac, uhapšen je danas u Severnoj Mitrovici, a Kosovo onlajn navodi da je reč o Zoranu Mihajloviću.

Za sada nije poznato šta se Mihajloviću stavlja na teret.

To je treći bivši pripadnik takozvane kosovske policije koji je uhapšen u proteklih nekoliko dana.

14.25 - Pantićev advokat: Dobio sam napismeno da je Dejan primio lekove

Advokat uhapšenog bivšeg policajca sa KiM Dejana Pantića, Srđan Mitrović, izjavio je danas da je od Osnovnog suda u Prištini dobio pismenu potvrdu da su njegovom klijentu uručeni lekovi, a da je on uložio žalbu na rešenje o određivanju pritvora.

- Potvrđeno je od strane Kosovske policije iz Regiona Priština, a dobio sam i pismena uveravanja i to pismena od Osnovnog suda u Prištini da su mu uručeni lekovi i ja verujem da ih je zaista dobio - rekao je Mitrović za TV Most.

On je dodao da je pre toga Osnovnom sudu dostavio otpusnu listu gde je Pantiću utvrđena dijagnoza i potvrđena terapija.

- Oni su postupili po toj terapiji i ja im verujem da je to tako - rekao je Mitrović. On navodi da su Pantićeva porodica, supruga i sin i on pokušali preko Euleksa da posete Pantića i da misli da je Euleks u Mitrovici imao dobru volju da to uradi i da su zvali centralu u Prištini.

14.18 - Advokat uhapšenog Srbina: Video sam ga, dostavio sam mu lekove

Advokat Slađana Trajkovića, Dejan Vasić, rekao je da se njegov branjenik ne oseća dobro.

Vasić, koji zastupa uhapšenog Slađana Trajkovića, rekao je da je obišao svog branjenika u pritovoru u Prištini i da se on ne oseća dobro, piše Informer.

- Dostavio sam mu lekove, on se ne oseća baš dobro, rekao je Vasić i dodao da još uvek nije počela sudska sednica.

Trajković je uhapšen sinoć u Bošnjačkoj mahali u Severnoj Mitrovici zbog sumnje da je navodno učestvovao u ratnom zločinu.

14.10 - Stano: EU nastavlja rad na deeskalaciji na severu KiM

Portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku Peter Stano izjavio je da EU nastavlja da radi na deeskalaciji situacije na severu KiM.

"EU zajedno sa partnerima produžava da radi na deeskalaciji posebno na severu Kosova, tako da bezbedno okruženje i slobodno kretanje mogu da budu osigurani za sve građane", rekao je Stano.

Istakao je da su visoki predstavnik Žozep Borelj i specijalni predstavnik Miroslav Lajčak u stalnom kontaktu sa sagovornicima u regionu i zemljama članicama kao i sa svim važnim akterima i da se taj rad nastavlja, kao što je to rekao i visoki predstavnik u ponedeljak.

Stano je dodao da EU nastavlja "puno i hitno angažovanje na omogućavanju deeskalacije i napretku dijaloga kako bi se postigli rezultati veoma brzo, ali da je na Beogradu i Prištini da se angažuju".

Borelj je u ponedeljak najavio da će na samitu EU informisati lidere o situaciji na KiM, da mora da se nastavi dijalog kao i da je na stolu predlog koji ima podršku svih 27 članica EU.

14.10 - Dodatna tenzija kod građana na barikadama posle hapšenja još jednog Srbina

Građani kažu da im se život svodi na strepnju, strah i pitanje 'ko je sledeći'. Da li će to biti nečiji brat, otac, sin, zabrinuto komentarišu. Iz straha ne žele pred kamere, javlja reporter Kosovo onlajna.

Pripadnici Kfora redovno obilaze i prate situaciju na mestima gde su postavljene barikade nedaleko od Leposavića. U blizini se nalazi i sanitetsko vozilo kako bi pratilo zdravstveno stanje starijih, ali i onih koji imaju zdravstvene probleme.

Svi iščekuju političko rešenje i nadaju se pozitivnom ishodu razgovora diplomata.

13.49 - Supruga uhapšenog Trajkovića: Advokat krenuo u Prištinu, odneće mu lekove

Supruga uhapšenog bivšeg policajca tzv. kosovske policije Slađana Trajkovića, Suzana kaže da joj je rečeno da je njen muž uhapšen zbog ratnih zločina i da je prebačen u Prištinu, da mu je određen pritvor od 48 sati, ali da nema nikakvih drugih informacija o njemu.

"Jutros me je kontaktirao advokat iz Koordinacionog tela. Krenuo je za Prištinu i odneće mu lekove, ne znam da li će dopustiti", rekla je za TV Most Suzana Trajković.

Naglašava da je njen muž dijabetičar koji ima i cirozu jetre, a da kod sebe nema nikakvih lekova. Dodaje i da je jutros u 8 sati bila u kancelarijama Euleksa i Kfora, ali da tamo nije bilo nikoga.

"Imam samo jedno pitanje za međunarodnu zajednicu, Kfor i Euleks: Šta oni uopšte rade ovde? Čija prava brane, jer Srba ne brane i to se vidi. Pre dva, tri dana uhapšen je Pantić, juče moj suprug, sutra će neko drugi. Dokle više ovaj teror nad Srbima, ovo je neizdrživo", poruccuje Suzana Trajković.

Dodaje da je njena porodica već jednom, 1999. godine otišla sa ognjišta, jer im je tamo sve popaljeno.

"Odavde ne idemo, šta god da bude", ističe Suzana Trajković.

13.20 - Dva helikoptera MI35 Vosjke Srbije nadleću pojas oko Administrativnog prelaza Jarinje

Dva helikoptera MI35 vojske Srbije nadletala su pojas oko administativnog prelaza Jarinje u zoni gde je to dozvoljeno, a u blizini baze vojske Srbije koja se nalazi u mestu Rudnica.

01:00

Dva helikoptera MI35 Vosjke Srbije nadleću pojas oko Administrativnog prelaza Jarinje

Nalet helipotera dogodio se nakon što je vlada Srbije uputila zahtev da se 1.000 pripadnika snaga bezbednosti vrati na KiM. Nadletanje helikoptera dogodilo se danas oko 12.30, a albanski policajci na Administrativnom prelazu Jarinje izasli su iz kućica i posmatrali kako srpske 35-ice vrše okretanja i lebde na nebu iznad Jarinja

13.03 - Kurti spremio listu sa imenima 230 Srba koje će hapsiti

Albanski mediji objavili su danas spisak sa imenima i prezimenima 230 lica srpske nacionalnosti koja su navodno učestvovala u ratnim zločinima za vreme ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji.

Na spisku su imena ljudi iz različitih sredina na Kosovu i Metohiji: iz Kosova Polja, Kline, Istoka, Kišnice kod Gračanice i Račka, prenose Novosti.

Mediji na albanskom nadovezali su se na sinoćno hapšenje Slađana Trajkovića, bivšeg pripadnika takozvane kosovske policije, a u njihovoj objavi tvrdi se da su pomenuta lica činila navodne zločine - masakre nad Albancima.

Inače, već duže vreme na Kosovu i Metohiji spekuliše se o postojanju tajnih spiskova za hapšenje Srba koji su navodno počinili ratne zločine nad Albancima.

Prema saznanjima Novosti, neka od lica sa ovog spiska i dalje žive na Kosovu i Metohiji, što prema mišljenju srpskih političkih analitičara sa KiM, predstavlja dokaz da se ta lica ne osećaju krivim, jer u suprotnom sasvim sigurno ne bi ostali da žive na Kosovu i Metohiji.

12.30 - Policija tzv. Kosova potvrdila hapšenje Srbina osumnjičenog za navodne ratne zločine

Policija tzv. Kosova je potvrdila da se Srbin iz Severne Mitrovice koji je uhapšen sinoć sumnjiči za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Vučitrnu 1999. godine, prenosi Reporteri.

Prema navodima saopštenja za taj slučaj ostoje i izjave svedoka.

“Na osnovu dokumentacije, izjava svedoka, informacija o operativnim rutama, osumnjičeni Srbin je uhapšen zbog sumnje da je umešan u slučaj. Isti je odlukom specijalnog tužioca upućen u pritvor”, navodi se u izvještaju KP.

U medijima je objavljeno da je on bivši pripadnik Kosovske policije.

12.02 - Srpska lista: Hapšenje Trajkovića deo Kurtijevog plana da nastavi sa progonom Srba

Srpska lista saopštila je da najoštrije osuđuje nastavak represije diktatorskog, antisrpskog režima Aljbina Kurtija koji je bez ikakvih dokaza uhapsio Slađana Trajkovića i optužio ga za ratni zločin.

"Očigledna namera da se još jedan Srbin otme od svojih najbližih a Srbi zastraše kroz institucionalno nasilje ogleda se u činjenici da je Slađan Trajković više od osam godina bio kosovski policajac, na severu Kosova živi duže od 20 godina, i neko se tek sad setio, kada je napustio kosovsku policiju, da ga optuži za ratni zločin", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da je ovo neosnovano hapšenje još jedan korak ka destabilizaciji prilika i deo plana Aljbina Kurtija da nastavi sa represijom i progonom Srba sa svojih ognjišta.

"Očigledno je da međunarodna zajednica ćuteći posmatra kontinuiranu diskriminaciju srpskog naroda i gaženje osnovnih ljudskih prava, ali nas to neće pokolebati da prestanemo da se borimo za naša prava", zaključuju iz Srpske liste.

11.20 - Predat zahtev Vlade Srbije Kforu za vraćanje srpskih snaga bezbednosti na KiM

Zahtev Vlade Srbije za vraćanje stotinu do hiljadu srpskih snaga bezbednosti po Rezoluciji 1244 na teritoriju KiM predat je danas Kforu na administrativnom prelazu Merdare.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je sinoć odluku da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, Kforu uputi zahtev za vraćanje do hiljadu srpskih snaga bezbednosti na teritoriju Kosova i Metohije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u emisiji "Četvrtkom u 9" da je odluka donesena jednoglasno, ističući da bi to dovelo do smanjenja tenzija. Međutim, napomenuo je da Kfor verovatno neće prihvatiti zahtev Srbije.

"Mislim da bi to bilo važno zbog zaštite srpskog stanovništva i pre svega zbog kontrole onoga što oni nazivaju graničnim prelazima, u stvari administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i to bi dramatično smanjilo tenzije i do bi bila dobra odluka. Pretpostavljamo na osnovu svega što smo čuli da to neće biti prihvaćeno", kaže Vučić.

10.51 - Barikade u selima Zupče i Varage nadomak Zubinog Potoka

Nekoliko stotina Srba iz opštine Zubin Potok i danas su na barikadama, a građani te opštine poručuju da ih je zabrinulo to što je sinoć u Severnoj Mitrovici uhapšen još jedan Srbin.

Građani poručuju da žele da ostanu svoj na svome i da ih je na barikade dovelo maltretiranje kosovskog premijera Aljbina Kurtija, a posobno ih je zabrinulo hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Slađana Trajkovića.

"Ovo znači da smo svi mi na nekim njihovim spiskovima i da je svaki Srbin meta Kurtijeve policije", rekao nam je jedan od okupljenih Srba.

Pripadnici Kfor i Euleksa redovno obilaze barikade koje su Srbi postavili u mestima Zupče i Varage kod Zubinog Potoka.

Hladnoća, kao i kiša i sneg koji su prethodnih dana padali nisu uticali na broj okupljenih ljudi.

Barikade su postavljenje i u Rudaru, Srbovcu, Slatini i Lešku, na magistralnom putu Priština - Raška. Iz pravca koji od Južne Mitrovice vodi ka Ribariću postavljena je barikada u Varagama.

U Rudaru su postavljeni šatori, kako bi ljudi mogli da se ogreju i sklone od kiše i snega koji je proteklih dana povremeno padao.

9.56 - Građani Mitrovice: Hapse naš narod bez ikakvog osnova

- Ne samo što nisu oslobodili bezrazložno uhapšene Srbe, Dejana Pantića i Miljana Adžića, već nastavljaju sa hapšenjem našeg naroda po pravilu bez ikakvog osnova, a nas optužuju da izazivamo krizu. Ovo je stvarno neverovatno, a još neverovatnije je da međunarodna zajednica Kfor i Euleks koji su glasni u osudama nas koji samo branimo svoje pravo na život i postojanje na ovim prostorima ne reaguju na ova hapšenja i dodatna izazivanja krize i tenzija - kažu za Novosti građani Severne Mitrovice koji se i dalje smenjuju na barikadama.

Ističu da umesto da su bliže rešenju situacije, odnosno ispunjenju svojih zahteva, da se puste uhapšeni Srbi a kosovski specijalci povuku sa severa, oni naglašavaju da novim hapšenjem kosovske vlasti jasno pokazuju da ne žele mir već da žele haos i tenziju na ovom prostoru.

Srbi na barikadama takođe ističu da su novim hapšenjem bivšeg pripandika kosovske policije kosovske vlasti pokazale ko je generator problema i ko ne dozvoljava Srbima da žive mirno na ovim prostorima.

9.30 - Anđelković: Prethodne tri decenije protiv Srbije vodi ozbiljan rat

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković, rekao je danas za Kurir televiziju da se rat koji se vodi protiv Srbije "i na papirima i medijski i hibridni i ovakav i onakav."

- Vrlo je precizno zapisano čime bi se bavile te jedinice. To je pitanje očuvanja granica, dakle stajanje na administrativnim i graničnim prelazima. Drugo, to je očuvanje kulturne baštine, a videli smo kako je Kfor uspeo da je zaštiti 2004. godine. I naravno, obezbeđenje srpskih sredina - rekao je Anđelković i dodao da su prethodne tri decenije protiv Srbije vodi ozbiljan rat.

- Da budemo iskreni, protiv Srbje se poslednjih 30 godina vodi obliljan rat u svim sferama. Rat je i na papirima i medijski i hibridni i ovakav i onakav. Sećam se devedesetih kada je Milošević sa oduševljenjem prihvatio Vens Ovenov plan, ali već posle prvih potpisanih papira smo shvatili da oni služe samo da se prevaziđe neki trenutak, da zapadni političari dobiju neke poene jer su nešto važno završili. Stvar se, nažalost, uglavnom završava na štetu Srbije i srpskog naroda - rekao je Anđelković.

7.05 - Petković: Kako to da se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije?!

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković rekao je novo hapšenje pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe i da ne želi da smiri tenzije.

"Novo hapšenje i to bivšeg srpskog policajca Slađana Trajkovića na KiM pokazuje da Kurti nastavlja lov na Srbe, ne želi da smiri tenzije i deeskalira situaciju! Kako se odjednom pojavljuju dokazi protiv Srba koji su napustili institucije a nisu postojali dok su bili deo kosovskog sistema", napisao je Petković.

Vlada Srbije je donela odluku da se Kforu uputi zahtev, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, za povratak srpske vojske i policije na KiM. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao i da Kfor neće prihvatiti zahtev Srbije.

Građani su i dalje na barikadama u nastojanju da, kako kažu skrenu pažnju na svoje probleme koji traju mesecima, a eskalirali su u novu fazu krize hapšenjem Miljana Adžića i Dejana Pantića.

Njih u Prištini optužuju za napad na službeno lice i navodno organizovanje terorističkih napada na policiju.

Njihovo oslobađanje je jedan od zahteva okupljenih na barikadama kao i povlačenje specijalne policije sa severa Kosova.

S ozborim da su stavovi Srba na severu suprotni stavovima vlasti u Prištini, čekaju političko rešenje i rezultate aktivnosti međunarodnih diplomata. Sa druge strane u Prištini kažu da je situacija na severu KiM izazov.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track