PREKARDAŠIO: Amerikanci imaju sve manje živaca za Kurtija, Pacoli moguća zamena?
Foto: EPA Georgi Licovski

spremaju mu zamenu

PREKARDAŠIO: Amerikanci imaju sve manje živaca za Kurtija, Pacoli moguća zamena?

Politika -

Lider Alijanse za novo Kosovo zalaže se za ekonomsko, a ne političko rešenje za Kosovo, što je i bilo u fokusu SAD tokom ranijih pregovora

Kosovski premijer Aljbin Kurti, koji ima sve manju podršku i u Prištini, ali i u zapadnim centrima moći, mogao bi u skorijem periodu da bude skinut s te funkcije. Kako se već šuška u diplomatskim krugovima, za njega je već i pronađena zamena, a najveće šanse da ga nasledi, prema nezvaničnim informacijama, ima donedavni ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Fokus

Aljbin Kurti
foto: Armend NIMANI AFP Profimedia, Kurir, Twitter/Petar Petković, kosovo-online

Naime, reklo bi se da i SAD i EU imaju sve manje živaca za Kurtija, koji i javno dobija packe zbog poteza koje vuče i kojima sve dublje destabilizuje situaciju na KiM i onemogućava nastavak dijaloga s Beogradom. Istovremeno, kao najizvesnija opcija za njegovu zamenu istakao se Pacoli, koji se kao nekadašnjih šef diplomatije pokazao kao saradljiviji, a nisu tajna ni njegovi dobri odnosi sa američkim zvaničnicima. Iako se kao potencijalni Kurtijev naslednik pominje i bivši prištinski premijer Avdulah Hoti, upućeni tvrde da Pacoli, predsednik Alijanse za novo Kosovo, ipak ima veće šanse.

Pacoliju je, makar prema novijim izjavama, ekonomska saradnja prioritet, a takva politika je u skladu sa onim što je američka administracija stavljala u prvi plan kada je reč o odnosima Beograda i Prištine.

Bedžet Pacoli
foto: Beta

Pacoli, naime, smatra da rešenje krize na severu KiM leži u stvaranju ekonomskog blagostanja za sve.

On je na Tviteru napisao da su državni sekretar SAD Entoni Blinken, kao i američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer prava adresa.

- Rešenje krize na severu Kosova trebalo bi da bude stvaranje ekonomskog blagostanja za sve. Blinken i Hovenijer su prava adresa. Stvoriti slobodnu ekonomsku prekograničnu zonu. Tu je Ahilova peta! Moja vizija se fokusira na ekonomska, a ne politička rešenja - napisao je Pacoli.

Uloga

Komentarišući mogućnost zamene Kurtija Pacolijem, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić podseća kako je kosovski premijer bio lako smenjen marta 2020, kada se opirao poslušnosti.

- Činjenica je da sada, pre svega SAD, postaju sve nezadovoljnije Kurtijevim maksimalističkim zahtevima i nespremnosti na kompromis, odbijanjem da sprovede odluku o formiranju ZSO... A Kurtuijeva politička sudbina zavisi samo od njega, odnosno, ako bude ovako nastavio, zaista nema političku budućnost jer i EU i SAD hoće da se kosovski problem što pre završi. To znači da oni pritiskaju na obe strane i Kurti više nije u poziciji da ga ti pritisci zaobilaze - kaže Jakšić.

Boško Jakšić
foto: Zorana Jevtić

Ukazuje i da bi, ko god došao na Kurtijevo mesto, poučen njegovim primerom, bio više nego poslušan.

- Jednostavno je u pitanju uloga koju Pacoli ili neko treći samo treba da odigra - konstatovao je Jakšić.

I. Ž./ Foto/Source:EPA Georgi Licovski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja