BARIKADE MIRA! Ambasador Đurić poručio da oslobađanje Pantića i izjave EU, SAD i КFOR predstavljaju važnu tekovinu
Foto: Kurir štampano

Oglasio se Ambasador

BARIKADE MIRA! Ambasador Đurić poručio da oslobađanje Pantića i izjave EU, SAD i КFOR predstavljaju važnu tekovinu

Politika -

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić istakao je da oslobađanje policajca Dejana Pantića simbolički važna vest za čitavu Srbiju.

"Oslobađanje Pantića i izjave EU/SAD i КFOR predstavljaju važnu tekovinu barikada mira i danonoćne borbe tima predsednika Vučića. Ovo je simbolički važna vest za čitavu Srbiju, a za porodicu Pantić posebno i suštinski važna vest", napisao je Đurić na Tviteru.

Petković je dodao da je "izjavama EU i SAD ispisana nova politička realnost na severu КiM".

"Važna je i dobra vest u vezi sa krizom koju je izazvao Кurtijev režim, i da je izjavama EU i SAD ispisana nova politička realnost na severu КiM. Pozivam građane Srbije da pažljivo prouče ove dokumente koji su novi izvori političke i pravne stvarnosti na severu КiM".

Kako je dodao, na poziv predsednika Vučića doputovao je u Srbiju i priključio timu koji se bavi ovim pitanjem.

"Posle danonoćne diplomatske i političke borbe srpskog tima, imam utisak da smo nešto bliži očuvanju mira, uz nešto veći stepen zaštite srpskih nacionalnih i državnih interesa nego pre krize izazvane Кurtijevim delovanjem. Zajednička izjava SAD i EU kojom se eksplicitno garantuje zaustavljanje progona učesnika mirnih protesta, uz posebno naglašavanje da se to odnosi na učesnike barikada, jasan je korak u pravcu zaštite položaja našeg naroda. I više od toga, ova izjava posledica je svesti o pritiscima sa kojima su se Srbi suočili kao rezultat jednostranih poteza Prištine, ali i opravdanosti zahteva Srba koji se barikadama mira bore za osnovna ljudska i demokratska prava", napisao je, između ostalog ambasador Đurić.

Podsetimo, policajac Dejan Pantić, koji je uhapšen na administrativnom prelazu Jarinje 10. decembra biće pušten u kućni pritvor. Pantić će najpre biti upućen u bolnicu, kako bi se obavio pregled njegovog zdravstvenog stanja, jer je u bazi Kosovske policije držan gotovo tri nedelje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track