DOZVOLJEN DOLAZAK SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA NA KOSOVO: Njegov dolazak očekuje se u toku dana
Foto: Printscreen/Instagram

uoči božića

DOZVOLJEN DOLAZAK SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA NA KOSOVO: Njegov dolazak očekuje se u toku dana

Politika -

BEOGRAD - Patrijarh srpski gospodin Porfirije dobio je dozvolu da poseti Kosovo, objavili su prištinski mediji na albanskom jeziku.

Očekuje se da patrijarh Porfirije na Kosovo stigne danas u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića, prenosi Koha.

Kako se navodi u saopštenju premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, dozvolu za Porfirijevu posetu Kosovu zatražio je ministar za povratak i zajednice Nenad Rašić, što je Kurti prihvatio.

Patrijarh srpski je, kako se navodi u saopštenju, rekao da želi da uđe na Kosovo bez telohranitelja. Ističe se i da on nije tražio posetu prema odredbama postojećih sporazuma. Priština je prethodno zabranila patrijarhu da doputuje u Pećku patrijaršiju 25. decembra.

Kako je Kosovo onlajn objavilo, u mejlu Vlade Kosova kojim je tada odbijena poseta patrijarha Porfirija, pred poglavara SPC su stavljeni su određeni uslovi kako bi mu poseta bila odobrena, a glavni uslov je bio da javno osudi barikade na severu Kosova i "kriminalne strukture na severu".

Kurir.rs/Koha/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track