VUČIĆ IZLAZI PRED POSLANIKE, ODGOVORIĆE NA SVA PITANJA O KIM: Evo šta kaže opozicija, hoće li u skupštinsku salu
Foto: Zorana Jevtić

najvažnija tema

VUČIĆ IZLAZI PRED POSLANIKE, ODGOVORIĆE NA SVA PITANJA O KIM: Evo šta kaže opozicija, hoće li u skupštinsku salu

Politika -

Gotovo svi opozicioni poslanici poručuju za Kurir da će prisustvovati sednici, te da je Skupština pravo mesto da se raspravlja o francusko-nemačkom predlogu za Kosovo

Posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj će se govoriti o Kosovu, a kojoj će prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji će obavestiti narodne poslanike o aktuelnoj situaciji, ali i odgovarati na sva njihova pitanja i primedbe, biće održana u narednih 10 dana. Gotovo svi opozicioni poslanici za Kurir su poručili da će prisustvovati sednici.

Održavanje ove sednice potvrdio je i predsednik parlamenta Vladimir Orlić, koji je ukazao da se Vučić uvek odazivao na pozive i odgovarao na sva pitanja. - Predsednik Srbije će biti pozvan, naravno, a poznato je da se on svakom pozivu Skupštine uvek odazivao, govorio otvoreno o svemu i odgovarao na sva pitanja i primedbe - rekao je Orlić.

Prava adresa

Aleksandar Vučić, Predsedništvo
foto: Nemanja Nikolić

Prethodno, predsednik Vučić je najavio da će u narednim danima pozvati sve predstavnike poslaničkih grupa u Narodnu skupštinu kako bi ih obavestio kako je sve teklo tokom razgovora povodom kosovskog pitanja, te šta su namere.

Iako bi se reklo da nisu svi opozicioni lideri voljni da se odazovu ovom sastanku s Vučićem, uprkos značaju teme, skupštinsku sednicu nijedan ne bi propustio. Tako su sednicu, kao način obaveštavanja, prethodno zatražili poslaničke grupe NADA, Zavetnici i Dveri.

- Bilateralne konsultacije pod velom tajne nisu dobre, već treba napraviti sednicu Narodne skupštine na kojoj bi nas nedvosmisleno obavestio o tome šta nam se sprema i šta se od nas traži - poručila je za Kurir i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić.

Sanda Rašković Ivić, Sanda Rašković, 23 12 2017
foto: Fonet/Marija Oković

Miloš Jovanović, predsednik Novog DSS, kaže za Kurir da će ta stranka "naravno potvrdno odgovoriti na poziv predsednika republike".

- Saslušaćemo šta ima da kaže, ali ćemo i vrlo jasno izneti svoje stavove. Ovo su istorijska vremena i odluke kojima biramo našu sudbinu - da li ćemo nastaviti borbu za srpsku Srbiju, dostojnu svoje istorije, ili ćemo zemlju pretvoriti u evroatlantsku koloniju - kazao je Jovanović.

Najbolje rešenje

Milica Đurđević Stamenkovski, predstavnica Zavetnika, kaže da bi oni učestvovali i u razgovoru s predsednikom, ali da insistiraju i na sednici parlamenta posvećenoj KiM.

- Činjenica je da iz dosadašnjeg obraćanja nismo čuli ništa konkretnije o francusko-nemačkom planu, a smatramo da je institucija parlamenta ona u kojoj treba da se donose ključne odluke kad su u pitanju najvažniji državni i nacionalni interesi - kazala je za Kurir.

Milica Đurđević, Zavetnici, film, Jezero tajni
foto: Predrag Gavrilović

Da je sednica najbolje rešenje, smatra i lider Dveri Boško Obradović.

- Ukoliko ipak dobijemo predlog za konsultacije kod predsednika republike mimo Narodne skupštine, o tome će se izjasniti Predsedništvo Dveri kad stigne konkretan poziv - jasan je bio Obradović.

I. Žigić/ Foto/Source:Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track