LAJČAK STIGAO U PRIŠTINU I UPOZORIO ALBANCE: Strana koja odbije evropski predlog izgubiće našu podršku KURTI MU POTURIO ZAMENIKA
Foto: AP Darko Vojinovic

kim

LAJČAK STIGAO U PRIŠTINU I UPOZORIO ALBANCE: Strana koja odbije evropski predlog izgubiće našu podršku KURTI MU POTURIO ZAMENIKA

Politika -

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak doputovao je večeras u Prištinu gde će se sastati sa zamenikom premijera takozvanog Kosova Besnikom Bisljimijem.

Sastanak sa premijerom lažne države Kosova Aljbinom Kurtijem nije predviđen.

Lajčak je upozorio je da će strana koja bude odbila evropski predlog biti suočena sa smanjenjem podrške. Upitan šta se dešava ako jedna strana odbije predlog, rekao je da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

Dalje je rekao da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

- Ovaj proces je u velikoj meri u fokusu međunarodne zajednice. Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud - objasnio je Lajčak za Kljan Kosova.

"PREDLOG JE NAJBOLJI MOGUĆ"

Dodao je da će se obe strane, kad budu kazale da su spremne da prihvate evropski predlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

- Razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo naravno da očekujemo da prihvate i potpišu plan i da ga naravno sprovedu. Mi smo partneri i ne dolazimo sa pretnjama ili ultimatumima. Imamo najbolju nameru da zaista podignemo kvalitet odnosa - rekao je Lajčak.

Dodao je da se vratio da nastavi razgovore.

PREDLOG SADRŽI 11 TAČAKA

Lajčak je rekao i da predlog sadrži 11 tačaka, a da je najbolji način da se nazove predlog za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

- Ja sam predstavio plan u septembru i prvo smo razgovarali sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Onda sam u decembru predstavio ažurirani plan sa komentarima koje smo dobili od vlade Kosova. Prošle nedelje smo imali prvu suštinsku diskusiju u vezi sa planom. Kao što znate, sastanak je trajao dva i po sata, bila je duga diskusija, a ambicije su da se zaustavi ciklus kriza kako bi se fokusirali na normalizaciju - rekao je Lajčak.

Na pitanje koliko se sadašnja verzija promenila u odnosu na prvi nacrt, Lajčak je rekao da pojedini tekstovi koji su prezentovani u medijima nisu bili tačni.

- Ja sam se posle prvog izlaganja vratio, razgovarali smo u Prištini i Beogradu i tražili komentare, a zatim smo pokušali da ih ugradimo. Vrlo jasno smo rekli da filozofija predloga ne mora da se menja jer je on sačinjen sa najboljim namerama kako doći do normalizacije odnosa - naveo je Lajčak.

Dodao je da je poslednji sastanak bio suštinski fokusiran na evropski predlog kao način za prevazilaženje kriza i fokusiranje na normalizaciju odnosa.

- To je bila naša rasprava razdvojena sa vladom Kosova i sa predsednikom Srbije, a naš cilj je da ih obojicu dovedemo u istu prostoriju i dogovorimo plan. Zato je prošli petak bio važan jer smo imali suštinske razgovore sa Kurtijem, a potom i sa Vučićem - rekao je Lajčak.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track