VESIĆ SA ŽIOFREOM: Biće usvojen set zakona koji će biti potpuno usklađeni sa propisima EU
Foto: MGSI

sastanak

VESIĆ SA ŽIOFREOM: Biće usvojen set zakona koji će biti potpuno usklađeni sa propisima EU

Politika -

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre razgovarali su danas o usaglašavanju zakona iz oblasti transporta i infarstrukture sa pravnim tekovinama Evropske unije.

Sastanak je usledio kao nastavak aktivnosti u usklađivanju propisa Srbije sa EU, nakon što je ministar Vesić prošle sedmice boravio u poseti Briselu.

- U Srbiji će biti usvojen set zakona iz resora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koji će biti potpuno usklađeni sa propisima EU - rekao je ministar Vesić.

Goran Vesić
foto: Predrag Mitić

To će značiti da će Srbija preduzeti dalje, važne korake u pristupnim pregovorima za poglavalja 14 i 21, koja se tiču transporta, a koja su 2021. godine otvorena u okviru Klastera 4, u pregovorima Srbije i EU.

Ministar Vesić i ambasador Žiofre razgovarali su i o formiranju zajedničke Komisije za praćenje projekata koje finansira Evropska unija.

Tu komisiju sačinjavaće predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Ministarstva za evropske integracije i svih subjekata koji učestvuju u realizaciji projekata.

Cilj te inicijative je da se ubrza implementacija svih projekata koje finansira Evropska unija u Srbiji.

Ministar Vesić je takođe predstavio buduće projekte u oblasti saobraćaja koji su od važnosti za Srbiju poput regionalnih pruga. Razmatrane su načelne mogućnosti uključivanja EU u niz infrastrukturnih projekata u Srbiji, na šta je ambasador Žiofre istakao podršku EU kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan. Ekonomsko-investicioni plan Evorpske komisije predviđa značajan investicioni paket za Srbiju.

Goran Vesić
foto: Printscreen/Pink

Ministar Vesić zahvalio se ambasadoru Žiofreu za opsežnu podršku EU za rekonstrukciju pruge Beograd – Niš.

Sastanku u sedištu Delegacije EU u Srbiji prisustvovali su pomoćnica ministra za međunarodnu saradnju i evropske integracije Tanja Popović, državni sekretar Vladimir Džamić, šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU Nikola Bertolini, šef Odeljenja za infrastrukturu, zelenu agendu, povezanost i poljoprivredu Sakelaris Hourdas.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track