Najnovije vesti

SRAMNI POTEZ! KURTI IZNEO ŠEST USLOVA ZA ZSO: Jedan i da Beograd povuče pismo petorki iz EU
Foto: BETAPHOTO/STA/Nebojsa Tejic/DS

skandalozno

SRAMNI POTEZ! KURTI IZNEO ŠEST USLOVA ZA ZSO: Jedan i da Beograd povuče pismo petorki iz EU

Politika
13:25h

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti iznosi nove uslove.

Kurti je na današnjoj sednici skupštine u Prištini saopštio šest uslova za formiranje ZSO. Prema njegovim rečima, udruženje, kako on naziva ZSO, mora biti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima, prenosi Reporteri.

Drugi uslov koji Kurti navodi je da ZSO ne može biti jednonacionalna, da mora promeniti naziv i služiti samo za horizontalnu saradnju opština, a treći da prava nacionalnih manjina i relevantni zaštitni mehanizmi treba da ojačaju princip reciprociteta između, kako je naveo, "dve države" i uzmu u obzir evropske standarde i modele, prenose Novosti pisanje Tanjuga.

Kurti dalje kaže da pre osnivanja ZSO moraju biti ugašene, kako je naveo, "nelegalne strukture Srbije na severu" i predato sve nelegalno oružje.

Peti uslov koji je Kurti naveo je da je ZSO deo konačnog sporazuma i sprovodi se nakon, kako kaže, "međusobnog priznavanja".

Šesti uslov Kurtija je da predsednik Srbije povuče pisma upućena najvišim zvaničnicima pet država članica EU koje ne priznaju samoproglašenu nezavisnost Kosova, u kojima traži da te države ne prihvate aplikaciju Prištine za članstvo u EU.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja