Izvori EU:Nema promena uslova za pregovore

SVT-EU-SRBIJA

Izvori EU:Nema promena uslova za pregovore

Politika -
Uslovi za datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom su isti koje je Evropski savet postavio i glavno je da Beograd ostvari vidljivo i postojano poboljšanje odnosima s Prištinom, predočili su zvaničnici EU

BRISEL - Zahtevi koje je delegacija vladajuće stranke CDU iznela u Beogradu, jesu naznaka onoga šta Nemačka hoće da se traži od Srbije, ali nema nikakvih promena u uslovima za to da Srbija počne pregovore o članstvu s Evropskom unijom, rekli su izvori Evropske komisije.

Ti izvori su u Briselu istakli da promene uslova jedino usaglašeno mogu postaviti članice EU i Evropski savet i vođi Unije. Uslovi za datum početka pregovora o članstvu sa Srbijom su isti koje je Evropski savet postavio i glavno je da Beograd "ostvari vidljivo i postojano poboljšanje odnosima s Prištinom", predočili su zvaničnici EU, koji su želeli da ostanu anonimni.

Nema nikakvih naznaka da bi zvanični Berlin, nemačka vlada, htela da partnere u EU privoli da uslove Beogradu menjaju "ugradnjom" nekih novih zahteva, rekli su izvori u Briselu. Oni su time odgovorili na molbu da se osvrnu na sedam zahteva i preduslova koje je delegacija CDU postavila za pokretanje pregovora o članstvu EU sa Srbijom, a posebno da Srbija s Prištinom potpiše "obavezujući pismeni dogovor".

Uslovi su nepromenjeni, naglasili su zvaničnici EK, i tiču se i obaveze da se nastavi dijalog s Prištinom, sprovedu postignuti dogovori i nastavi s bitnim reformama, što su sve jasno rekli predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i čelnici Evropske komisije srpskom premijeru Ivici Dačiću i potpredsednici vlade Suzani Grubješić prilikom nedavnih susreta u Briselu.

Te uslove je u decembru usvojio i u junu ove godine potvrdio Evropski savet. U krugovima EU u Briselu se podvlači da CDU jeste najmoćnija nemačka, vladajuća stranka, ali je to stav samo jedne političke stranke, a ne parlamenta i vlade. Takođe, kako je ukazano, ima i drugih uticajnih stranaka u vladama i opoziciji u zemljama EU koje nemaju istovetne poglede na proširivanje ili odnose sa Srbijom. Ali zvanična politika i stavovi Evropske unije postaju pravosnažni tek kad ih usaglase i usvoje vlade EU, Savet ministara Unije i Evropski savet i tu zasad nema nikakvih promena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track