PREDSEDNIK U KATARU Notorna je laž da je Srbija prodala ijedan metak, komad oružja ili oruđa Ukrajini i Rusiji! Kako vas nije sram
Foto: Printscreen Pink

očekuje se skori dolazak emira katara u posetu srbiji

PREDSEDNIK U KATARU Notorna je laž da je Srbija prodala ijedan metak, komad oružja ili oruđa Ukrajini i Rusiji! Kako vas nije sram

Politika -

* Objasnio zašto je za nas važan skup u Dohi

* Imao sam izuzetno važan sastanak s vladarom Katara! Predsednik je kazao i da je sa vladarom Katara govorio o investicijama, izvesnosti snabdevanja hranom, ali i o strateškom partnerstvu kad je reč o Er Srbiji koja sada ima čist profit ali ne znači da će tako biti i u budućnosti

* Uskoro letovi za Čikago, Madrid, Lisabon pa i Šangaj

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uključio se jutros uživo iz Katara, posle jutrošnjih sastanaka sa predsednicom Slovenije i predsednikom Poljske.

- Ovde već tri sata traje program u kom učestvujemo, imao sam prvi i izuzetno značajan sastanak sa vladarom Katara... Viđali smo se na raznim skupovima ali samo u prolazu i vrlo sam zahvalan na ovom bilateralnom sastanku koji je inače i velika čast za našu zemlju - rekao je predsednik koji je jutros, kako je rekao, dugo razgovarao i s predsednicom Slovenije i predsednikom Poljske.

On je naglasio da je velika čast za Srbiju što je naša delegacija prva imala sastanak sa emirom Katara, te da je reč o mladom čoveku s kojim može izuzetno dobro i racionalno razgovara.

O notornim lažima o prodaji oružja Ukrajini

- Notorna je laž da je Srbija ikom prodala oružje. Nismo prodali nijedan komad oružja, oruđa, nijedan metak.... Mi proizvodimo municiju, metke, granate, eksplozivna punjenja, a za namensku industriju u Srbiji vezano je 50.000 ljudi, rekao je predsednik osvrnuvši se i na hajku u pojedinim medijima da Srbija prodaje oružje stranama u rusko-ukrajinskom ratu.

- Notorna je laž da je Srbija prodala ijedan metak, komad oružja i oruđa Ukrajini ili Rusiji! Kako vas nije sram, denuncijanti jedni da tako uništavate lažima svoju zemlju - rekao je predsednik dodajući da Srbija municiju i ostalo kada prodaje, prodaje samo tzv. end juzerima, krajnjim korisnicima, a osigurala se i klauzulom da bez saglasnosti naše zemlje nema dalje prodaje.

- Srbija proizvodi i prodaje municiju. Imamo mnogo fabrika u odbrambenoj industriji Srbije. Kada municiju proizvodite, onda ona uvek negde završi na ratištu. U Srbiji postoji tzv. dozvoljeni korisnik i samo takvim zemljama Srbija može da izvozi. Kažu da smo izvezli preko Turske. Znajući da postoji mogućnost da deo robe bio poslat bilo kojoj strani na ratištu, dodali smo da je nemoguće izvoziti municiju koju smo dali Turskoj. Šta hoćete više od nas? Lažovi jedni! - kazao je on.

On je povodom navoda da je oružje u Ukrajinu iz Srbije izvezeno preko Turske, rekao da se Srbija "dodatno zaštitila" znajući da postoji mogućnost da deo robe negde drugde završi.

"Mi smo dodali da je nemoguće izvoziti municiju koju smo mi dali Turskoj bez naše saglasnosti", rekao je Vučić uz konstataciju da Srbija "nikog nije naterala da ratuje".

On je upitao sve koji šire ove laži kako ih nije stid i sram i nazvao ih denuncijantima. On je naglasio da želi da Srbija zarađuje još više na toj grani industrije. Dodao je i da smo "čisti kao suza" i da ćemo praviti još oružja.

- Ne možete narod da prevarite - poručio je predsednik iz Dohe.

Predsednik je na TV Pinku kazao i da je sa vladarom Katara govorio o investicijama, izvesnosti snabdevanja hranom, ali i o strateškom partnerstvu kad je reč o Er Srbiji koja sada ima čist profit ali ne znači da će tako biti i u budućnosti. Vučić je naglasio i da očekuje skoru posetu Srbiji emira šeika Tamima bin Hamada Al -Tanija.

Vučić je pojasnio da bi ta investicija bila ogromna stvar za nas jer nacionalna avio-kompanija nije samo stvar para nego i prestiža pošto skoro niko u regionu ne radi ništa ozbiljnije i veće na tom polju.

Predsednik je najavio i letove za Čikago, zatim za Madrid, Lisabon, Šangaj...

- Er Srbija je danas u potpunosti u srpskim rukama i želimo da izbegnemo rizike. Zamolio sam emira Katara da nam pomogne u budućnosti i da vidi da li postoji njihov interes da nam postanu strateški partner ili ne - kazao je predsednik u Dohi i dodao da bi to za nas bila "strašno važna" investicija.

Predsednik je u uključenju objasnio zašto je naše prisustvo važno na skupu posvećenom najsiromašnijim zemljama sveta među kojima je najviše onih iz Afrike. Predsednik je podsetio na važnu ulogu i ugled Srbije kad je reč o Pokretu nesvrstanih kao i Kosovo s tim u vezi jer je reč o našim prijateljima od kojih su mnogi otpriznali lažnu državu.

- Ovde je konferencija za 46 najsiromašnijih zemalja od kojih je 33 iz Afrike, devet iz Azije, sa Kariba u Pacifika - kazao je i dodao: Razgovarao sam i s premijerkom Bangladeša, nadam se da ću i sa mnogo ljudi iz Afrike i Azije. Mi smo na evropskom putu, ali zbog našeg ugleda i specifične situacije zbog KiM ovo je značajan skup.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen Pink

Odnosi Srbije i Katara su prijateljski, a diplomatski odnosi između dve zemlje uspostavljeni su 1989. godine. Diplomatska predstavništva su na nivou ambasadora, a na snazi je i niz bilateralnih sporazuma koji jačaju postojeće partnerstvo.

U oktobru 2021. godine, država Katar učestvovala je na svečanom otvaranju Samita pokreta nesvrstanih u Beogradu, kojim je obeležena 60-godišnjica prve konferencije ovog pokreta. Tokom epidemiološke krize, emir Katara je uputio avion sa medicinskom pomoći Srbiji, kao izraz prijateljstva koje povezuje dve zemlje i dobrih bilateralnih odnosa i saradnje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja