EVO KAD BI GRAĐANI SRBIJE MOGLI PONOVO NA BIRALIŠTA: Klačar prognozira za Kurir koja će stranka najviše politički profitirati
Foto: Zorana Jevtić

analiza

EVO KAD BI GRAĐANI SRBIJE MOGLI PONOVO NA BIRALIŠTA: Klačar prognozira za Kurir koja će stranka najviše politički profitirati

Politika -

Vanredni parlamentarni izbori opet su u fokusu i vlasti i opozicije i to isključivo kao tema za prepucavanje. Tako je deo opozicije nastupio sa tezom da se vladajuće strukture plaše izbora, ali je predsednik Srbije i lider SNS Aleksandar Vučić imao odgovor na to.

- Za ove što kažu da se plašim izbora, pa kažu da sam ih zakazao za septembar: Aj, odlučite se, hoćete ili ne? Ako hoćete izbore, dobićete ih. I garantujem vam da ćemo vas pobediti i to ubedljivije nego inače - rekao je Vučić.

SNS stabilna

Iako se u javnim debatama pominje septembar kao termin vanrednih parlamentarnih izbora, politički analitičari smatraju da ih je realnije očekivati na proleće naredne godine. Takvu procenu za Kurir iznosi izvršni direktor Cesida Bojan Klačar koji navodi da su glavni razlozi za to što je i sam Vučić oročio vladu na dve godine, kao i činjenica da je sledeća godina termin za redovne pokrajinske i lokalne izbore.

Aleksandar Vučić
foto: Printscreen/Pink

- A negde znamo da SNS preferira da spaja više izbora. Zato mislim da je realnije da budu za godinu dana, što je u političkom smislu kratak period, ali prethodnih godinu dana nam je pokazalo da su stvari u politici ovde, ali i na globalnom planu, veoma dinamične i brzo se odvijaju. Događaji se smenjuju kao na traci, od rata u Ukrajini, preko inflacije, energetike, do poboljšanih odnosa s Amerikom i dogovora Beograda i Prištine. Zbog toga nije lako prognozirati kako bi na tim izborima prošli politički akteri. Po parametrima koje danas znamo, podrška koju ima SNS je stabilna i na nivou je koju je imao i na aprilskim izborima. Ide se ka tome da SNS izađe kao pokret i verujem da cilj toga nije toliko da se osvoje neki novi birači, koliko da se potvrde svi birači vladajuće koalicije, dakle da ne dođe do odliva prema pre svega desničarskim strankama - objašnjava naš sagovornik.

On kaže da desničarske snage mogu očekivati nešto bolji rezultat, ali ne i dramatičan skok, dok na levom spektru ima dosta nepoznanica.

- Postoje nagoveštaji da će se oni odlučiti na širu koaliciju i saradnju. Oni će zaigrati na kartu Kosova i eventualnog nezadovoljstva ljudi rešavanjem tog pitanja. Međutim, ne mislim da će njihov rast biti dramatičan. Dosta nepoznanica ima na levo od centra, među građanskim strankama. Čitav taj blok se ne nalazi u dobrom političkom momentumu. Gotovo da nema nikakvih promena u odnosu na aprilske izbore niti može da se pronađe neka tema na kojoj taj deo opozicije može da animira ljude, probudi novu energiju, napravi drugačiju vrstu koalicije. Suviše su međusobno podeljeni, umorni od svađa i nerazumevanja, a okolnosti su takve da se priča o temama koje im nisu bliske - ocenjuje Klačar.

Bez energije

Prema njegovim rečima, otvorio se prostor da taj deo opozicije snažnije zaigra na kartu strateškog partnerstva sa Zapadom i onoga što proističe iz te teme, ali da su možda i zakasnili.

Izbori, Glasanje, Glasačko Mesto, glasačke kutije, Srbija bira, Srbija bira 2022
foto: EPA Marko Đoković

- Sa tom idejom je trebalo da izađu znatno ranije, jer bi mogli da je sada kandiduju građanima. Sa očekivanim smirivanjem situacije na Kosovu, otvaraće se druge teme. Prihvatanje sporazuma će na neki način arhivirati nacionalne teme, jer ta odluka znači da se Srbija opredelila za EU. To jeste ono što je ovaj deo opozicije mogao da ponudi, ali se možda zakasnilo jer tu kartu sada može da ponudi i SNS, odnosno vladajuća koalicija. Nema više ni ekologije onako kako je bila prisutna uoči prošlih izbora, podele su i dalje prisutne, pa samim tim je i energija slabija. Njima izbori ne bi dali neki dodatni prostor za rast - ocenjuje Klačar.

I politikolog Boban Stojanović smatra da vlast nema razloge da organizuje vanredne parlamentarne izbore na jesen, odnosno u septembru, i da bi mogla da ih raspiše na proleće 2024, zajedno sa redovnim lokalnim izborima u opštinama i gradovima. Njegova procena je i da u Beogradu uopšte neće biti vanrednih izbora, te da se ide s tim da bi ti izbori mogli da sačekaju, možda čak i redovni termin - 2026. godine.

Skupština Srbije, poslanici, neradnici, Boban Stojanović
foto: Beta

- Za vanredne parlamentarne izbore nema razloga u septembru, ali mislim da postoje razlozi da ti vanredni parlamentarni izbori budu organizovani sa redovnim lokalnim izborima, na primer negde u maju iduće godine - rekao je on za Betu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track