BORELJ POSLE USVAJANJA DEKLARACIJE: Rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, već i ključni faktor za pomirenje
Foto: Printscreen

BORELJ POSLE USVAJANJA DEKLARACIJE: Rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza, već i ključni faktor za pomirenje

Politika -

Visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Đozep Borelj saopštio je večeras da su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti usvojili Deklaraciju o nestalima.

Borelj je, u saopštenju Spoljne službe EU, naglasio da su Vučić i Kurti, pod posredovanjem EU, potvrdili značaj rešavanja sudbine preostalih nestalih lica, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstakli trajno pomirenje i mir.

"Obe strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice. Oni su odali priznanje za važan posao koji je obavila Radna grupa za nestala lica, kojom predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK). Kao znak njihove zajedničke rešenosti da obezbede punu implementaciju svojih obaveza u oblasti nestalih lica, oni su usvojili Deklaraciju o nestalim licima“, podvukao je on.

Dodao je da su se takođe obavezali da će se dogovoriti o operativnim detaljima na sledećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz podršku EU, na nivou glavnih pregovarača.

Od 6.065 slučajeva nestalih u periodu od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine, 1.621 je ostalo nerešeno. Više od 20 godina kasnije, njihove porodice nastavljaju da žive u tuzi, ne znajući gde se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih rođaka kao i društvo u celini, navodi se u saopštenju.

"Rešavanje pitanja nestalih nije samo humanitarna obaveza. To je takođe ključni faktor za pomirenje i poverenje među ljudima. Postalo je hitno obezbediti da se proces identifikacije mesta sahranjivanja završi što je pre moguće. Sećanja blede, a pojedince, mesta i događaje je teže istražiti. Zbog toga EU pozdravlja prihvatanje deklaracije dve strane i očekuje da će postići opipljiv napredak u okončanju nerešenih slučajeva nestalih lica i ispunjavanju svojih obaveza prema porodicama“, istakao je Borelj.

On je dodao da će Zajednički komitet za praćenje, kojim predsedava EU, koji nadgleda primenu Sporazuma o putu normalizacije između Kosova i Srbije i njegovog Aneksa o primeni, redovno razmatrati postignuti napredak.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track