Dinkić: Mirko Cvetković mora na robiju
Foto: Dragana Udovicic

Biće gužve u zatvorima

Dinkić: Mirko Cvetković mora na robiju

Politika -
Ministar privrede i finansija prozvao bivšeg premijera da je prekršio zakon jer je lagao za iznos javnog duga Srbije

BEOGRAD - Uhvaćen u laži.Bivšem premijeru Srbije i ministru finansija Mirku Cvetkoviću preti i robija zbog laži da je javni dug na kraju prošle godine bio u granicama od 45 odsto. Time što je, kako tvrdi ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić, prikrio 1,2 milijarde evra javnog duga, odnosno 135 milijardi dinara, Cvetković je falsifikovao podatke i obmanuo javnost da je javni dug na kraju godine bio 50 odsto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 15,6 milijardi evra.

- Milijardu i 200 miliona evra, odnosno 135 milijardi dinara duga koji je napravljen sakriveno je, a narodu je prikazano da nije probijena granica javnog duga od 45 odsto - rekao je Dinkić za televiziju B92 i istakao da je došao do tih saznanja jer je tražio da se uradi analiza da bi se utvrdilo kako je moguće da javni dug za manje od godinu dana sa 45 odsto BDP naraste na 56 odsto.

- Uvideo sam da dug nije ni bio 46 odsto za Novu godinu nego su slagali, bio je 50 odsto i narastao na 56 odsto, kako je i ukazao Fiskalni savet - rekao je Dinkić.Bivši premijer i ministar finansija Mirko Cvetković demantovao je da je njegovo ministarstvo falsifikovalo javni dug na kraju 2011.

„Nije tačno da je Ministarstvo finansija bilo šta sakrivalo, niti da sam ja u tom smislu bilo kome dao instrukcije. Postoje najmanje dve definicije javnog duga, a Ministarstvo finansija držalo se definicije iz Zakona o javnom dugu“, tvrdi Cvetković.On je, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija, izjavio Tanjugu da je javni dug početkom ove godine iznosio 45,1 odsto, dok je, prema obračunu NBS iz tog vremena, bio nešto veći - 45,8 odsto. Prema njegovim rečima, svi ti podaci postoje i mogu se proveriti.

Šoškić: Preti mu pet godina zatvora

Advokat Slobodan Šoškić smatra da je na ovaj način Cvetković prekršio član 359. stav 1 Krivičnog zakonika, za šta je zaprećena zakonska kazna do pet godina zatvora.- Pod uslovom da je to tačno, Cvetković je zloupotrebio službeni položaj i na taj način pribavio ličnu korist, koja se ogleda u tome što je prikazao svoj rad i rad svoje vlade boljima nego što jesu. Bez obzira da li je to uradio namerno ili nenamerno, bitno je da je sa punom svešću saopštio kriv rezultat ekonomskih pokazatelja sa željom da sebe predstavi kao uspešnog premijera. Na taj način pribavio je moralnu korist koja je bila i politička - kaže Šoškić.Sretenović: Revizija javnog duga pri kraju

Direktor Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović izjavio je da je prethodna vlada sakrila podatke o javnom dugu, da DRI vrši reviziju javnog duga i da je taj posao pri kraju.- Do početka oktobra imaćemo nacrt izveštaja o stanju javnog duga Srbije na dan 31. decembra 2011, a krajem oktobra očekujem da ćemo imati potpuni izveštaj i tada ću moći više da govorim o tome - rekao je Sretenović novinarima u Skupštini Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track