Jeremić dolazi, renovirane UN blistaju
Foto: Damir Dervišagić

Veliko spremanje na Ist riveru

Jeremić dolazi, renovirane UN blistaju

Politika -
Da je, u čuvenom napadu besa 1960, Hruščov jače udario cipelom, ili da je Arafat pucao iz pištolja koji je nosio prilikom obraćanja Generalnoj skupštini 1974, prisutni bi mogli da vide oblak prašine azbesta

NJUJORK - Svetske lidere koji će se iduće sedmice u sedištu UN u Njujorku okupiti na zasedanju Generalne skupštine, dočekaće renoviran neboder, koji je za 60. rođendan podvrgnut dve milijarde dolara vrednoj rekonstrukciji.Stakleno zdanje koje je osmislio tim arhitekata svetskog renomea, u kojem su bili i Oskar Nimajer i Le Korbizije, rekonstruisano je u ekološkom duhu: zatamnjeni su prozori, ugrađeni su nova klimatizacija i sistem sakupljanja kišnice, a protok vode u toaletima je slabiji.Procenjuje se da zgrada zahvaljujući novinama za 45 odsto manje zagađivati životnu sredinu.Što se unutrašnjosti tiče, na nekoliko spratova preovladava stil 1950-ih i 1960-ih godina koji podseća na seriju "Ljudi sa Menhetna". Tokom radova uklonjena je količina azbesta koja bi mogla da prekrije fudbalski teren slojem visokim pet metara, kazao je arhitekta Majkl Adlerstajn. U to vreme, podsetio je, azbest se "stavljao svuda, kao majonez".Da je, u čuvenom napadu besa 1960, Hruščov jače udario cipelom, ili da je Arafat pucao iz pištolja koji je nosio prilikom obraćanja Generalnoj skupštini 1974, prisutni su mogli da vide oblak prašine azbesta.Adlerstajn, koji je radio i na renoviranju Statue slobode i Tadž Mahala, kazao je da je azbest - kancerogeni materijal - uklonjen "potpuno bezbednom" procedurom.

Azbest nije bio jedini izazov prilikom renoviranja zgrade UN - svakog dana u zgradu su ulazile na stotine radnika, zajedno sa diplomatama, ministrima i šefovima država koji su učestvovali u debatama."Statuu slobode je moguće zatvoriti zbog radova, ali ne i UN. Ovo je komplikovanije od svega što sam ikada radio na istorijskim lokacijama", rekao je Adlerstajn.Tokom radova, Savet bezbednosti i generalni sekretar UN Ban Ki-mun privremeno su preseljeni. Ban će se u svoju kancelariju na 38. spratu vratiti u novembru, dok će se zasedanja Saveta bezbednosti od februara održavati u istorijskoj sali tog tela, u kojem će biti i čuveni sto u obliku potkovice sa 15 obeleženih mesta. "Instalirana je nova elektronska oprema i oprema za video konferencije, ali će to uglavnom biti ista sala", kaže Adlerstajn.Rusija je, kao i 1952, renovirala salu za konsultacije članica Saveta bezbednosti. Kina, Turska, Holandija, Danska i još desetak zemalja zadužene su za dekoraciju salona, hodnika i drugih prostorija u zgradi.U renoviranom zdanju, 80 odsto prostora je otvoreno, dok je zgradu ranije činio veliki broj odvojenih malih kancelarija. Nakon kule od 39 spratova nad Ist riverom, dovršene 1952, u planu je renoviranje susedne zgrade Generalne skupštine UN.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track