Šokenhof: Ne tražimo priznanje, već ugovor sa Kosovom
Foto: Tanjug

Šokenhof: Ne tražimo priznanje, već ugovor sa Kosovom

Politika -
Odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluku Bundestaga. Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, već da i Bundestag da svoju saglasnost, rekao je Šokenhof

BERLIN - Nemački konzervativni političar Andreas Šokenhof izjavio je da njegova partija ne očekuje od Srbije da prizna Kosovo pre okončanja pristupnih pregovora sa EU, već da sa Kosovom postigne sporazum kojim bi se međususedska saradnja ugovorno uredila.

Šokenhof je prošle sedmice prilikom posete Beogradu saopštio koje uslove Srbija treba da ispuni da bi dobila podršku nemačke vladajuće stranke za otpočinjanje pristupnih pregovora za članstvo u EU, dodajući da "nije rekao ništa što sagovornicima u Beogradu nije već odavno bilo poznato".

"Istu poruku smo preneli i prošloj vladi, kao i tadašnjem parlamentu. Ono što je bitno i što mora da bude jasno, jeste da odluku o otpočinjanju pregovora o ulasku u EU donosi Evropski savet i to jednoglasno, a Nemačka je vezana za odluku Bundestaga. Zato nije odlučujuće šta predlaže EU, već da i Bundestag da svoju saglasnost", rekao je Šokenhof, koji je zamenik predsednika poslaničke grupe konzervativaca (CDU/CSU) u Bundestagu.

Hrišćansko-demokratska unije (CDU) kancelarke Angele Merkel u Berlinu vlada zajedno sa bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU) i Liberalima (FDP). Zapitan da li ugovor koji se očekuje od Srbije i Kosova treba da bude načinjen po uzoru na nemačko-nemački sporazum iz 1972. godine, Šokenhof je u razgovoru za Betu ocenio da je reč o različitim situacijama. "Nije reč o ugovoru kakav je bio onaj između dve nemačke države, nije reč ni o kiparskom problemu. Situacije se ne mogu upoređivati. Ja ne govorim ni o priznanju, već o sporazumu Srbije i Kosova u kojem se međususedska saradnja ugovorno uređuje", rekao je Šokehnof. Istovremeno je naglasio da se ni u kom slučaju "ne očekuje da se ugovor između Srbije i Kosova sklopi pre početka pregovora".

"Međutim, ono što očekujemo jeste da do početka pregovora postoji pismena izjava, dakle ne ugovor, već samo pismena izjava da će do kraja pregovora o članstvu te dve zemlje potpisati ugovor", rekao je Šokenhof. "To nije novo, to smo na istovetan način formulisali u razgovoru sa bivšim predsednikom (Borisom) Tadićem, sa bivšim ministrom inostranih poslova (Vukom Jeremićem), kao i sa predsednikom Nikolićem i potpredsednikom (vlade Srbije) Aleksandrom Vučićem", dodao je. Na pitanje da li smatra da bi takav sporazum bio prihvatljiv i nesporan za vladu Kosova, Šokenhof je rekao da su "na isti način i sa istom jasnoćom očekivanja (nemačkih konzervativaca) obrazložena i Prištini".

Dodao je da su "pregovori o Ulasku u EU za Kosovo stvar dalje budućnosti" i da "ako srpska strana ovakav ugovor želi i ako nije njena krivica ukoliko ugovor ne bi mogao da bude sklopljen, onda za to ne bi mogla ni da bude odgovorna srpska strana". "Mi želimo da Srbija što je moguće pre uđe u EU, želimo da podržimo Srbiju pri tome i da budemo pouzdan partner, ali zato mora da bude jasno koja očekivanja imamo da bismo dali zeleno svetlo na preporuku Evropske komisije (za otpočinjenje pregovora). Ako želimo da Srbija u EU uđe što je moguće pre, onda ne smemo da ostavimo mesta sumnji u pogledu kriterijuma koje CDU/CSU smatraju ključnim za to", naveo je Šokenhof.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track