"IMAMO IZNUTRA NEŠTO ŠTO NAS JEDE" Rakić: Smeo bih da dam pare u kladionici da će OPOZICIJA ODBITI VANREDNE IZBORE (VIDEO)
Foto: Kurir TV, Mladen Miletić

kurir tv

"IMAMO IZNUTRA NEŠTO ŠTO NAS JEDE" Rakić: Smeo bih da dam pare u kladionici da će OPOZICIJA ODBITI VANREDNE IZBORE (VIDEO)

Politika -

Juče je na severu Kosova i Metohije bilo mirno.

Srbi se i dalje okupljaju u blizini zgrada lokalnih samouprava, u kojima im je onemogućen rad od kada su ih zauzele specijalne jedinice takozvane kosovske policije. Oni su na bodljikavu žicu okačili vence Svete Trojice. Kfor se i dalje nalazi u neposrednoj blizini opštinske zgrade i na svim prilazima Zvečanu.

O ovome su razgovarali gosti jutarnjeg programa Redakcija i to Žarko Rakić, spoljnopolitički komentator i prof. dr Zoran Milosavljević, Institut za političke studije.

Milosavljević ističe na početku da u trenutku od kad je cenzus promenjen počeli su protesti.

- Sveukupna situacija u državi govori o tome da je jasno sve. Nema tu neke suštine političke koja će doprineti sveobuhvatnoj situaciji u zemlji, osim samog početka. Njih su nagradili smanjivanjem cenzusa. Stvarno mi to nije bilo jasno. Ja sam bio protiv toga. Zrelost političkih aktera je pokazana više puta, i ne znam da li neko njih namerno upravlja, da izađe slika Beograda i Srbije kao neozbiljna, sa svim onim reakcijama, pa do danas vidimo da ti zahtevi ne mogu pomoći političkoj sceni u Srbiji - rekao je Milosavljević.

Zoran Milosavljević, Žarko Rakić
foto: Kurir tv

Suština je, nastavio je, naći balans.

- Imamo ne jedan izazov. Suština je naći balans. Imamo iznutra nešto što nas jede. Oni govore da je to izgovor političkog opstanka. Mora da postoji jedinstvo da bismo prešli ovaj period. Kome treba nešto što će eskalirati? Vidimo da se dramatično menja slika u okruženju i u svetu - rekao je.

Rakić se pridružio razgovoru kroz komentar da su razne opcije na stolu.

Zoran Milosavljević, Žarko Rakić
foto: Kurir tv

- Smeo bih u kladionici da stavim sav novac da se raspišu čak i vanredni izbori i da opozicija to odbije, šta oni dobijaju izlaskom na izbore? Da verifikuju ovo nezadovoljstvo na ulicama u neki politički rezultat za sebe. Šta bi bio njihov rezultat? Imate jednu temu koja se ozbiljno "siluje" politički jedna ljudska tragedija koja se pretočila u neke političke zahteve koji su se pojavili... Ništa ne rešava ako nemate ozbiljne političke aktere. Ako je vizija samo rušenje Aleksandara Vučića, o čemu onda pričamo? Srbija je uvek na nekom teškom ispitu - pitao je Rakić.

02:05

Kosovo i Metohija

Milosavljević se nadovezao rečenicom da nema gde više, kada je reč o Srbima na KiM.

- Konačno je pozitivna reakcija po nas. Došlo je do toga da jednostavno nemate gde više i da je zloupotrebljeno sve što se tiče našeg življa tamo. Zaposednuto je sve. Pređene su sve crvene linije. Šta će specijalne jedinice u opštinama u civilnim objektima sa dugim cevima? Morali su da reaguju - rekao je Milosavljević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track