NEMAJU ŠTA DA PONUDE: Vuletić: Opozicija koja protestuje nema izlaznu strategiju šta i kako dalje
Foto: Petar Aleksić

STAV

NEMAJU ŠTA DA PONUDE: Vuletić: Opozicija koja protestuje nema izlaznu strategiju šta i kako dalje

Politika -

Srpska opozicija očigledno ni sama ne zna šta hoće, što svakim novim potezom potvrđuje. Nakon što su zahtevali skupštinske sednice povodom situacije na Kosovu i Metohiji, umesto konstruktivnih rasprava na njima su pravili cirkus, a sada protestuju protiv vlasti, ali istovremeno odbijaju da izađu na izbore bez ispunjenja uslova koji sa izborima nemaju veze ne bi li pokušali da pobede tu istu vlast. Jedino čega se maltene grčevito drže su protesti koji su počeli kao građanski protesti protiv nasilja.

A zašto ne žele da govore o izborima, objašnjava sociolog Vladimir Vuletić koji ocenjuje da su se predstavnici dela opozicije osokolili na protestima, ali da nemaju izlaznu strategiju za to šta dalje.

Vladimir Vuletić, Profesor Vladimir Vuletić
foto: Zorana Jevtić

- Deo opozicionih političkih stranaka uveren je da izlazak na izbore ne bi bilo nešto što im odgovara, ali isto tako znaju da će, ako ne izvuku bilo šta iz ovoga što se trenutno dešava, oni sami izgubiti poverenje dela biračkog tela. Njihov najveći uspeh dosad je taj što se na protestima jedan deo građana, koji je bio nezainteresovan za politiku, sada aktivirao, pa ako se ništa ne učini da iskoriste tu situaciju, izgubiće deo potencijalnih birača. Zato sada moraju nešto da urade i postignu, a to im je muka i problem jer nemaju izlaznu strategiju - smatra Vladimir Vuletić.

Sagovornik Kurira ukazuje i da je dobar deo zahteva koji opozicija iznosi kao uslov za razgovor o izbora jednostavno besmislen.

- Primera radi, ne možete da tražite smene u vladi bez izbora, to je nedemokratski. Sve u svemu, pokazuje se da su ušli u nešto što je obećavalo da bi moglo da im donese stranački uspeh i sada ne smeju da izgube taj zamajac jer onda će se vratiti dva koraka unatrag, pa pokušavaju da održe aktuelno stanje nadajući se da će nešto u međuvremenu da se desi što će im pogodovati - kaže Vuletić.

Zaključuje i da najveći deo aktera želi da na izvestan način ostvari zajednički cilj, a to je da se oslabi vlast i na taj način uzdrmaju i pokolebaju glasačko telo koje podržava vladajuću koaliciju.

Kurir.rs/

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track