MILIVOJEVIĆ: Kurtijev "plan" u pet tačaka je samo njegov pokušaj da izbegne sankcije Kvinte
Foto: Marina Lopičić

Mišljenje

MILIVOJEVIĆ: Kurtijev "plan" u pet tačaka je samo njegov pokušaj da izbegne sankcije Kvinte

Politika -

Bivši diplomata Zoran Milivojević smatra da "plan", koji je kosovski premijer Aljbin Kurti predočio ambasadorima Kvinte za deeskalaciju situacije na severu KiM, nije nikakav odgovor na zahteve Kvinte, a još manje na zahteve srpske strane, te da ne vodi u deradikalizaciju situacije.

- To je samo Kurtijev pokušaj da izbegne moguće sankcije Kvinte i da nekakvom prividnom inicijativom amortizuje pritiske sa kojima je suočen, jer deeskalacija zavisi od njega. A on ništa nije preduzeo u tom pravcu i nije odgovorio na zahteve Kvinte, posebno Amerikanaca. Ovo što on nudi je daleko od onog što oni traže - izjavio je Milivojević za Kosovo onlajn.

Ranije tokom dana Kurti je imao nenajavljen sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte na Kosovu, koji su u ponedeljak izostali sa svečanosti kosovskog premijera i predsednice Vjose Osmani povodom Dana oslobođenja i time poslali nedvosmislen komentar na ponašanje Prištine u aktuelnoj krizi na severu KiM. Kurti je rekao da je ambasadorima izneo plan u pet tačaka za deeskalaciju situacije na severu KiM, koji je, kako je napomenuo, uputio i visokom predstavniku EU Đuzepu Borelju.

U tom planu Priština traži "hitno privođenje pravdi svih koji su primenili nasilje nad kosovskom policijom, Nato vojnicima i novinarima", "momentalno povlačenje nasilnih grupa i zaustavljanje kriminalnih aktivnosti" i zajedničke bezbednosne procene kosovske policije i Kfora ili Euleksa svakih 15 dana. Takođe se navodi da će Vlada Kosova koordinisati sa svim akterima i raspisati vanredne izbore, dok u petoj tački plana piše da "Kosovo i Srbija treba odmah da se vrate za pregovarački sto".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja