PETKOVIĆ O SITUACIJI NA KIM: Kurti sve vreme provocira, želi da izazove sukobe i rat! Međunarodnu zajednicu molim da ga urazumi
Foto: screenshot Pink tv

PETKOVIĆ O SITUACIJI NA KIM: Kurti sve vreme provocira, želi da izazove sukobe i rat! Međunarodnu zajednicu molim da ga urazumi

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti zbog novog zastrašivanja, hapšenja i progona Srba, kao i opsadnog stanja koje je sinoć u Kosovskoj Mitrovici organizovao Aljbin Kurti.

- Sinoć i noćas u kosovskoj Mitrovici je bilo pravo ratno osadno stanje. Kurtijevi specijalci sa dugim cevima, oklopnim vozilima su bukvalno okupirali deo Severne Mitrovice. Maltretirali su celu Severnu Mitrovicu. Kurti sve vreme provocira, želi da izazove sukobe i rat. Kurtijeva policija je pokušala nekoliko hapšenja u Bošnjačkoj Mahali. Pokušali su da uhapse dva brata. Rosu policija se krije i po lokalima, buticima, ima ih u civilu u Bošnjačkoj Mahali. Kreću se po celom severu KiM tražeći Srbe koje će da uhapse - reko je Petković.

O dijalogu Beograda i Prištine

- U ovakvim okolnostima, kada Kurti napada Srbe, kada želi da opkoli sever, izazove rat i sukobe, ne vidim kako možemo da nastavimo dijalog. Dijalog podrzumeva razgovor o normalizaciji odnosa, a ovo sve je nenormalno, potpuno nasilno i sve suprotno dijalogu. O tome će odlugu doneti predsednik Vučić ali ja ne vidim prostor za dijalog i razgovor u ovom trenutku.

O hapšenjima Srba

- Vidite da je spremao novu provokaciju u cilju reagovanja Srba, ne bi li Međunarodna zajednica okrivila Beograd. Kurtijev lažni ministar je na prevaru ušao u zgradu opštine u Leposaviću, tamo je trebalo da dočeka nove lažne odbornike, naš narod je burno reagovao, ali mirno. Došli su do samog ulaza ali poštujući Kfor i na molbu Kfora su se povukli do ograda gde inače potrestuju. Nakon toga, opet u Leposaviću pokušano je hapšenje još jednog Srbina, ivana Miladinovića a nakon toga Kurtijeva policija uhapsila je još jednog Srbina, Nemanju Vlaškovića.

- Nemanja Vlašković stoji na kraju i mirno posmatra šta se događa - rekao je Petković dok je pokazivao fotografije.

Petar Petković
foto: screenshot Pink tv

Istakao je da je Vlašković mladić bez kriminalnog dosijea.

- Reč je o još jednoj laži Kurtija, gde očigledno da je uhapsio bez osnova još jednog nevinog čoveka pored Radoša Petrovića, Dušana Obrenovića, Luneta i sada Vlaškovića. Reč je o momku koji nema dosije, treće je dete u toj porodici, ljudi se bave privredom, svi imaju samo reči hvale o ovom čestitom momku. I dalje je pod policijskim zadržavanjem od 48 sati.

1 / 7 Foto: screenshot Pink tv

Petković je naglasio da Kurti svakodnevno provocira i da je vreme da ga neko zaustavi.

- Kao što vidite, Kurti ide u nove napade i provokacije sa namerom da izazove rat na severu KiM, on to radi svakog dana. Krajnje je vreme, da neko urazumi Aljbina Kurtija, on želi da izazove rat i zapali ne samo sever KiM, već ceo region. Reč je o balakanskom piromanu koji želi rat na celom Balkanu. Pozivaju ga da povuče lažne gradonačelnike i policajce, Srbi zahtevaju da se svi uhapšeni Srbi puste, a on dovodi nove policajce - naglasio je Petković.

- Šokirani smo saopštenjima SAD, Britanije, u kojima se ne znam šta traži od Srbije, da pusti uhapšene tzv. policajce, a niko ne pominje da je neophodno da se puste nevini Srbi. Vidite o kakvom je licemerju reč. Ne odlučujemo mi kada će policajci biti pušteni, mi smo pravna država, o tome odlučuje tužilaštvo i sud. O tome se ne odlučuje u ambasadi, niti bilo kakvim saopštenjem. Apsolutna je laž da se Beograd i nadležni organi ne znam kako odnose prema uhapšenim ljudima. Kada to govori Priština, polazi od sebe, jer Kurti i Priština su ti koji maltretiraju Srbe koji su uhapšeni - naglasio je Petković.

- Ovde nije reč o maltretiranju, mi tako ne postupamo, mi smo ozbiljna država, naši organi rade u skladu sa zakonom. Svaki od uhapšenih je u svojoj sobi, imaju lekove, da jedu, da piju. Ne mogu da kažem da su u Hajatu, ali u odnosu na to u kakvim su uslovima u kojima su Srbi uhapšeni... Tako da prestanite sa lažima, da govorite ono što nije istina. Prestanite da tražite da se oslobode oni koji su sa dugim cevima upali na teritoriju Srbije, a pozabavite se Srbima koji su uhapšeni bez osnova. Tukli su ih, Luneta su morali da prekriju da se ne bi videlo da je u ranama. To je pravo stanje stvari - istakao je Petković.

Petar Petković
foto: screenshot Pink tv

On je naglasio da "umesto deeskalacije svedočimo nikad goroj eskalaciji Kurtija i njegovih specijalaca."

- I danas će predsednik Vučić da razgovara sa evropskim zvaničnicima. Činimo sve koliko je u našoj moći da sačuvamo mir, ali vidite da ovo ne zavisi od nas. Sve je u Kurtiju i njegovoj ludoj glavi i želi da zapali ceo region, Sinoć je Kosovska Mitrovica bila okupirana, napravili su ceo prsten, držali ljude u getu, pucali na njih, skidali im odeću do gole kože. Ko će više to da trpi? Svaki dan i svaka noć pod pretnjama Kurtija i njegove policije koja je tu da bi okupirala ceo sever KiM. Nemamo kud, nemamo gde da se povlačimo. Upozoravamo i govorimo o tome svakoga dana. U narednim danima i Srbi na severu KiM će odlučiti šta i kako dalje i doneće svoju deklaraciju o daljem postupanju i svemu onome što će se događati u narednom periodu. Međunarodnu zajednicu molim da urazumi Kurtija, da zaustavi akcije dok to još ima smisla. Sve dugo traje. Umesto deeskalacije mi prisustvujemo nikad goroj eskalaciji Kurtija i njegovih specijalaca i to podhitno pora da stane. Veoma smo zabrinuti.

Podsetimo, u petak je tzv. kosovska policija uhapsila Srbina jer ga sumnjiči za napad na novinare 29. maja u Leposaviću.

Kasnije tokom večeri, u Severnoj Mitrovici primećen je povećan broj oklopnih vozila specijalne jedinice tzv. kosovske policije, koja patroliraju gradom, a na ulazima u Mitrovicu vrše detaljan pretres vozila i putnika.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track