MOGUĆE POVEĆANJE IZBORNOG CENZUSA! Analitičari: Uz viši izborni prag, bila bi i Skupština kvalitetnija
Foto: EPA Marko Đoković

analiza

MOGUĆE POVEĆANJE IZBORNOG CENZUSA! Analitičari: Uz viši izborni prag, bila bi i Skupština kvalitetnija

Politika -

Poslanik SNS Vladimir Đukanović ponovo je podgrejao temu vraćanja izbornog cenzusa sa tri na pet odsto za pojedinačne stranke, dok bi se za koalicije uveo izborni prag od sedam odsto. Povratak na slična pravila koja su važila do februara 2020. godine i dalje je samo mogućnost, doduše veoma realna, s obzirom na to da se tehnički, uz jedno glasanje u parlamentu, vrlo lako može sprovesti u važeću normu.

Filter za stranke

Izvršni direktor Cesida Bojan Klačar kaže da je ova promena realna, jer se o njoj razmišlja u vladajućoj stranci.

Bojan Klačar
foto: Kurir

- Nije Đukanović jedini iz SNS koji o tome javno govori. Tehnički je to izvodljivo vrlo lako, a verujem da će se još nešto menjati u vezi sa izbornim uslovima. Povećanje cenzusa bi malo profiltriralo političku scenu i dovelo do neke vrste ukrupnjavanja na ulasku u parlament, odnosno prilikom formiranja izbornih lista. Međutim, unutar Skupštine bismo imali visokofragmentirani parlament i mnogo veći broj poslaničkih grupa nego što je bio broj izbornih lista na izborima. Verujem da bi podizanje cenzusa na pet odsto uslovilo da stranke izbegnu samostalan nastup na izborima. Promena cenzusa bez povećanja broja izbornih jedinica i odustajanja od zatvorenih lista neće sama po sebi doneti novi kvalitet koji bi dramatično poboljšao izborni sistem. Građani sada više glasaju, a manje biraju - objašnjava Klačar.

U situaciji kada još ne znamo koje koalicije će se praviti, Klačar kaže da bi od stranaka jedino SNS, SPS i SSP imali siguran ulazak u parlament s povećanim cenzusom.

- S druge strane, imamo mnogo stranaka koje su između dva i 2,5 odsto i oko četiri odsto, a većina ne bi rizikovala da nastupa samostalno ako bi se povećao izborni prag. Podizanje cenzusa direktno bi pogodilo samo one stranke koje se nalaze daleko od pet odsto a imaju nizak koalicioni potencijal, odnosno bilo bi im teško da naprave koaliciju. Takve su, na primer, SRS ili pokret Dosta je bilo, odnosno Suverenisti, ukoliko bi se ponovo aktivirali. Ostale stranke i na levici i na desnici, a njih je većina, nemaju nikakve prepreke da prave različite aranžmane - napominje naš sagovornik.

Poverenje birača

Politikolog Zoran Milosavljević ocenjuje za Kurir da bi vraćanje izbornog cenzusa na pet odsto donelo bolje funkcionisanje parlamenta, smanjilo zbunjenost kod birača, dalo veći značaj programima stranaka i koalicija, a unelo bi i stabilnost među političke aktere.

Zoran Milosavljević
foto: Kurir TV

- Prethodni period je pokazao da je smanjenje cenzusa i izlaženje u susret željama opozicije, ali i stranaca oličenih u evroparlamentarcima stvorilo veće probleme u funkcionisanju parlamenta. Povećanje cenzusa je prava želja biračkog tela. Poverenje građana u političare, stranke i politiku uopšte može se vratiti jedino povećanjem praga za ulazak u parlament. To bi očistilo politički metež koji imamo sada, pa bi se iskristalisao kvalitet. Politički programi će biti u prvom planu, imaćemo stabilnije aktere na političkoj sceni i sasvim sigurno bi se smanjila apstinencija, jer bi birači dobili jasnu izbornu ponudu. Parlament bi činile dve, eventualno tri jake stranke ili koalicije. Kako sada stvari stoje, za opoziciju su koalicije jedino rešenje i spas - smatra Milosavljević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja