SRBIJA POSTALA ČLANICA ASEAN-a, KOJE BENEFICIJE ĆEMO DOBITI? Stručnjaci obelodanili za Kurir TV: Obezbedili strategijsku prednost
Foto: Kurir Televizija, Shutterstock

nove mogućnosti!

SRBIJA POSTALA ČLANICA ASEAN-a, KOJE BENEFICIJE ĆEMO DOBITI? Stručnjaci obelodanili za Kurir TV: Obezbedili strategijsku prednost

Politika -

Članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije - ASEAN, na sastanku ministara spoljnih poslova jednoglasno su odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Sastanku održanom u sredu u Džakarti prisustvovalo je svih 10 država članice ASEAN-a: Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Ovaj ugovor je ustanovljen 1976. godine, a ima za cilj stvaranje političke stabilnosti i bezbednosti u Jugoistočnoj Aziji, obezbeđujući mirno rešavanje sporova između zemalja.

Azija
foto: Shutterstock, Steve Allen Travel Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

Koje mogućnosti Republici Srbiji otvara pristup ovom ugovoru diskutovali su gosti "Redakcije" prof. dr Mihajlo Rabrenović, stručnjak za strategijski menadžment i Zoran Spasić, direktor Centra za saradnju sa zemljama Azije.

Spasić je prvo obrazložio šta zapravo znači prisustvo Srbije ASEAN-u.

- Srbija je potpisala ugovor o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, sam pristup takvom ugovoru će doprineti promovisanju suštinske saradnje između Srbije sa državama članicama ovog bloka. Vrlo je važno napomenuti da, ukoliko govorimo o samom sporazumu, najvažniji segmenti su saradnje u vidu ekonomije, obrazovanja, ali i promovisanje međuljudskih odnosa. Takođe, mnoge zapadne zemlje su potpisnice ovog ugovora (SAD, Kanada, Velika Britanija, Kina, EU...) - započeo je Spasić, pa se osvrnuo na segment ekonomije:

01:00

SRBIJA POSTALA ČLANICA ASEAN-a, KOJE BENEFICIJE SMO DOBILI? Stručnjaci obelodanili za Kurir TV: Obezbedili strategijsku prednost?

- Taj segment upravo pruža Srbiji mogućnost da unapredi ekonomsku saradnju sa državama članica ASEAN-a. Tokom prošle godine imali smo robnu razmeru sa 10 članica te asocijacije koja je iznosila 710 miliona dolara, a sada se otvara nova mogućnost. Često su me pitali zašto Srbija nema veći pristup azijskom tržištu, a sada je to omogućeno. Naš državni vrh je naporno radio da se potpiše ovakav sporazum, velika šansa i prilika da unapredimo ekonomske odnose sa partnerima iz Azije.

Rabrenović je pohvalio naš državni vrh rekavši da pomno prati globalna zbivanja, ali i to da savršeno balansira između Istoka i Zapada.

- Upravo je i suština državnog rukovođenja u tome da se pažljivo analizira okruženje, ne samo Evrope, već na globalnom nivou. Da se uvidi u kom pravcu idu razvoji zemalja, područja, interesnih grupacija i da se time prilagođavamo. Ova inicijativa, odnosno sporazum, reč je o startegijskom predviđanju trendova usled projekcija koje govore da će grupacija tih zemalja bitno da unapredi svoj položaj. Samim tim, Srbija obezeđuje sebi jednu vrstu strategijske prednosti, blagovremeno - rekao je Rabrenović, pa dodao:

- To može da doprinese neke nove tonove, ne samo u vidu ekonomije, smatram da treba pozdraviti svaku ovakvu inicijativu. Samo potpisivanje nam govori da Srbiji raste ugled i zainteresovanost drugih asocijacija za vid strateškog partnerstva.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track