BURNO Pale teške reči u Skupštini: Poslanici raspravljali o letovanju na Azurnoj obali, NATO lokatorima...
Foto: Ata Images/Amir Hamžagić

BURNO Pale teške reči u Skupštini: Poslanici raspravljali o letovanju na Azurnoj obali, NATO lokatorima...

Politika -

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su juče rad raspravom o amandmanima na predložene zakone, među kojima je i dopuna Zakona o ozakonjenju objekata. Na predložene zakone i sporazume podneto je više od 400 amandmana, a ni jučerašnja sednica nije mogla da prođe bez dobacivanja i međusobnih uvreda.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Goran Vesić odbacio je optužbe opozicije da će se izmenama i dopunama Zakona o ozakonjenju, koje se donose kako bi se građani koji žive u nelegalizovanim objektima privremeno priključili na struju i vodu, ti objekti legalizovali. Vesić je u Skupštini Srbije poručio delu opozicije, između ostalog i Demokratskoj stranci, da su licemerni jer govore kako žele da se ljudima koji imaju problem on reši, a glasaće protiv zakona.

Upozorenje zaštitnika građana

- Čuo sam više puta da se pominje ozakonjenje, hajde da raščistimo to. Niko neće biti ozakonjen na osnovu izmena i dopuna ovog zakona. Omogućavanje nekome da se priključi na struju i vodu nije ozakonjenje. To je humanitarna mera, mera na koju nas je upozoravao i zaštitnik građana više puta jer su mu se građani obraćali - rekao je Vesić u Skupštini Srbije.

Skupština Srbije
foto: Ata Images/Amir Hamžagić

On je tokom rasprave o amandmanima kazao da je stekao utisak da su svi poslanici za usvajanje zakona jer žele da se reši problem građana koji žive u nelegalizovanim objektima i nemaju struju i vodu.

- Jedino što ne žele svi da glasaju za zakon, pa će onda da glasaju protiv zakona, a sutra će tim istim ljudima da pričaju da su baš oni hteli da im se reši problem. Moram da kažemo da je to baš, baš licemerno - rekao je Vesić.

Tokom rasprave o amandmanima poslanica SNS Marina Raguš optužila je poslanika DS Srđana Milivojevića da je bio „lokator“ za vreme NATO bombardovanja. Ona je rekla da bi Milivojević trebalo da bude procesuiran za veleizdaju, a opoziciju je optužila da uzima pare kako bi srušili Srbiju i da bi Kosovo postalo nezavisno.

Skupština Srbije
foto: Marina Lopičić

Najskuplje letovanje

Milenko Jovanov, šef odborničke grupe SNS, prokomentarisao je činjenicu da je jedna poslanica opozicije letovala na Azurnoj obali.

- Izgleda da o građanima koji žive na ivici egzistencije najviše „brinu“ ovi što su se vratili s letovanja na Azurnoj obali. Za one koji ne znaju, to je najskuplje letovalište koje postoji u Evropi i ne verujem da je gospođa nosila paradajz, paštetu i mesni narezak da tamo maže na plaži... Na Azurnu obalu se ide s dubokim džepom, ozbiljnim parama, tamo su po pet evra kafe i kisele vode. Većina građana i nas koji sedimo ovde možemo samo da gledamo slike te Azurne obale, a sada ona, koja plaća kafu i kiselu vodu deset evra, jako brine o ljudima koji žive na ivici egzistencije. Živeli su oni na ivici egzistencije kad ste im podelili 500.000 otkaza, ali tad niste brinuli o njima, nego su, valjda, išli s vama na Azurnu obalu - rekao je Jovanov.

Milenko Jovanov
foto: Beta/Miloš Miškov

Anketni odbor

Jučerašnja sednica nije održana

Anketni odbor koji je formiran radi utvrđivanja činjenica o masovnim ubistvima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i na teritoriji opština Mladenovac i Smederevo, u kojima je ubijeno 19 ljudi, juče nije održao sednicu. Poslanica Marinika Tepić, predsednica odbora, rekla je da u formalnopravnom smislu Anketni odbor nije ugašen, već da je suspendovan, a da je jučerašnja sednica trebalo da posluži da se javnosti objasni šta je trebalo da se radi i koga je odbor hteo da pozove.

- Jasno sam rekla u petak da sigurno nećemo ići protiv volje roditelja ubijene dece, iako verujemo da je i njima stvorena konfuzija oko toga šta je nadležnost sudskih procesa i čime se bavi Anketni odbor, što su dve potpuno različite stvari - kazala je Tepićeva novinarima ispred Skupštine Srbije.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track