KURTIJEV ALIBI: Sprema novi TEROR nad Srbima i već smišlja izgovore za pogrom!
Foto: GEORG HOCHMUTH / APA / Profimedia, EPA/GEORGI LICOVSKI

želi novu eskalaciju

KURTIJEV ALIBI: Sprema novi TEROR nad Srbima i već smišlja izgovore za pogrom!

Politika -

Kosovski premijer Aljbin Kurti želi novu eskalaciju nasilja na Kosovu i Metohiji i pred međunarodnom zajednicom već smišlja izgovore i pravi alibi u kom unapred tvrdi da on nije kriv. Očigledno je da dijalog Beograda i Prištine daje sve manje rezultata jer Kurti ima jasno zacrtanu ideju da do nekakve državnosti dođe etničkim čišćenjem Srba, rekao je za Kurir Ljuban Karan, penzionisani potpukovnik KOS.

Sagovornik Kurira je rekao da Kurti zapravo forsira dve ideje.

- Njegova prva ideja je da nekakvom vrstom kosovske „Oluje“, odnosno pogromom i bukvalnim nasiljem, protera Srbe s Kosmeta, a druga ideja kojom želi da dođe do istog cilja, pod uslovom da ne bude u mogućnosti da sprovede prvi plan, jeste da tihim egzodusom stvori neizdrživ ambijent za Srbe na Kosovu i Metohiji, zbog čega bi se oni sami iselili, jedan po jedan. Drugi plan sproveo bi u delo tihim nasiljem i spiskovima za hapšenje, što je vrlo efikasan način, a to se već pokazalo u Hrvatskoj. Da li će na kraju njegove ideje uspeti, videćemo - rekao je Ljuban Karan za Kurir.

Kosovo, KiM, Vojska Kosova
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Strana podrška

On je dodao da kosovski premijer takođe uživa i stranu podršku.

- Kurti ima podršku makar jedne sile. Smatram da je to Nemačka, a pored Nemačke, u negativnom smislu po Srbe, tu je prisutna i Velika Britanija - dodao je Karan.

Sagovornik Kurira smatra da SAD zasad predstavljaju jedinu silu koja pokušava da se izbori za deeskalaciju.

- SAD igraju pozitivnu ulogu, iako je to neočekivano, i to Kurtiju stvara problem. Međutim, za Srbiju predstavlja problem što su SAD kao svoj cilj proklamovale državnost tzv. republike Kosovo, a taj cilj podržavaju i oni koji su protiv Kurtija - kaže Karan.

Penzionisani potpukovnik KOS smatra da je nova eskalacija na Kosovu i Metohiji pitanje vremena.

- Eskalacija je moguća, a najbolji pokazatelj je naoružavanje kosovske paravojske. Velike sile nemaju ništa protiv etničkog čišćenja Srba, a to se vidi po tome da se Srbi nikada nisu vratili na teritorije s kojih su proterani - kazao je Ljuban Karan.

On smatra i da se Srbija na sve moguće načine priprema čak i za najgori scenario.

- Naša država se priprema za moguće nove eskalacije, ako to bude nametnuto. Srbija radi sve u pravcu mira, ali se priprema za eventualne obračune - kazao je Ljuban Karan.

Bivši diplomata Branko Branković smatra da bi eskalacija bila pogubna po obe strane, zbog čega ne vidi razlog za takav potez.

Balkan u rezervi

Sve oči uprte u sukob Rusije i Ukrajine

Branko Branković
foto: Kurir televizija

Branko Branković procenjuje da situacija na Kosmetu u potpunosti zavisi od ishoda sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Ovo što se dešava na Kosovu i Metohiji ima direktne veze sa situacijom u Ukrajini, gde Zapad žestoko gubi pozicije. Zato moraju ovaj region da drže u rezervi ne bi li se na taj način iskupili. Ne smemo zaboraviti da je na nedavno održanom samitu NATO u Vilnjusu otvoreno rečeno da dijalog Beograda i Prištine treba nastaviti, da Kfor mora da deluje u skladu s Rezolucijom 1244 i, što je najvažnije, da treba izbeći nestabilnost na Balkanu jer bi to ugrozilo zemlje članice NATO - poručuje Branković.

Glasilo

- Najpre, dijalog Beograda i Prištine nije završen, a razgovor je uvek bolja opcija od bilo kakve vrste nasilja. Treba nastaviti dijalog - rekao je Branković za Kurir.

On je istakao da je Aljbin Kurti samo glasilo iz koga se čuju mnogo moćniji glasovi.

- To što govori Kurti, on ne govori jer je mnogo mudar, nego iza njega stoje oni koji mu i inače komanduju, a oni hoće da deeskaliraju situaciju koliko god mogu dok ne vide kako će se rešiti cela stvar oko Ukrajine - dodao je Branković.

Podsetio je da je Kurti samo pion.

- Kurti govori i radi kako mu je naređeno. Iza njegovih izjava stoje njegovi mentori - zaključuje Branko Branković.

Veljko Odalović

EU nemoćna da natera Kurtija na bilo šta

Veljko Odalović
foto: Nataša Milenković

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je za RTS da Aljbin Kurti u ovom trenutku predstavlja problem međunarodne zajednice i političkih stranaka na Kosovu.

- Kurti pokušava da otme deo teritorije Srbije, to mu je ključni cilj. Ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene i ne čuje šta mu je 3. juna poručeno. Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, a on obrće stvari - rekao je Odalović i dodao da EU nema političke instrumente da natera Kurtija na bilo šta.

Antonio Ćorović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track