BLIŽE SE IZBORI: Bojan Klačar: Protesti su predizborna kampanja dela opozicije!
Foto: Beta/Media Centar

strategija

BLIŽE SE IZBORI: Bojan Klačar: Protesti su predizborna kampanja dela opozicije!

Politika -

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CESID) Bojan Klačar ocenio je da protesti "Srbija protiv nasilja" "faktički jesu" i "predizborna kampanja dela opozicije - osim što su i protestno okupljanje s ciljem ispunjenja zahteva, a opozicija važi kao njihov formalni organizator, jer redovno komunciiraju s biračima, te ima mogućnost da im predstavi svoje političke stavove".

Klačar je naveo da je zahtev za održavanje vanrednih izbora u Beogradu politički legitiman, ali da opozicija ne može da vlast natera na to, procenivši i da je "skoro pa izvesno da će biti vanrednih parlamentarnih izbora".

- Prirodno je da su protestna okupljanja sastavni deo i predizbornih aktivnosti za političke aktere budući da se nalazimo na nekoliko meseci od izbora iako to u opoziciji verovatno niko neće da kaže zbog očekivanja koje imaju demonstranti u pogledu ispunjenja zahteva - rekao je Klačar odgovarajući na pitanje da li su protesti predizborna kampanja proevropske opozicije.

On je ukazao da "opozicija ne može naći bolju platformu za izbore nego što su protesti, samo je pitanje kakvu će strategiju odabrati, protesti će u velikoj meri odrediti buduće opozicione koalicije, ali i nosioce u kampanji".

Na pitanje šta će na protestima "Srbija protiv nasilja" značiti najavljeni izlazak na binu političara iz proevropske opozicije kao govornika, on je odgovorio da "ne treba očekivati nikakve promene, niti negativan efekat jer su političari svakako tu, protesti su manje masovni, a prisutni su samo oni koji su iskreno zainteresovani i koji dobro razumeju procese".

- Demonstranti znaju da su ljudi iz opozicije organizatori, sreću ih na ulici, dovoljno su upoznati s njima. Opozicija samo treba da vodi računa o tome da govornici ne dele opozicionu javnost i da su dovoljno prihvatljivi za sve ciljne grupe koje dolaze na proteste. Takođe, mogućnost za negativnu reakciju postoji ukoliko nastupi na bini ne budu koordinisani, odnosno da građani prepoznaju da nema jedinstene strategije - ukazao je Klačar.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track