"DVE ZEMLJE NAM DRŽE OMČU OKO VRATA" Beriša: Neko se setio da Kurtiju kaže da NE MOŽE VIŠE OVAKO, dva su pravca rešavanja krize
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

"DVE ZEMLJE NAM DRŽE OMČU OKO VRATA" Beriša: Neko se setio da Kurtiju kaže da NE MOŽE VIŠE OVAKO, dva su pravca rešavanja krize

Politika -

Protekla sedmica donela je fokusiranje na izazove koji i dalje postoje na Zapadnom Balkanu, sa posebnom pažnjom usmerenom ka situaciji na severu Kosova i Metohije.

Kosovo, KiM, Vojska Kosova
foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, Miroslav Lajčak, istakao je da iako je leto usporilo ritam dijaloga, izazovi nisu nestali. Njegov prvi sastanak nakon pauze planiran je na Bledskom strateškom forumu, nakon čega će posetiti Beograd.

Bledski forum, prema ocenama analitičara, ima ključan značaj za umirivanje tenzija na severu Kosova i Metohije, kao i za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine.

Francuski predsednik Emanuel Makron takođe je izrazio zabrinutost situacijom u Prištini, naglasivši očekivanje da obe strane, Srbija i Kosovo, ozbiljno shvate francusko-nemački predlog.

Francusko-nemački predlog, označen kao nova mapa puta za dijalog, podržan je od strane evropskih pregovarača. Makron je naglasio važnost angažovanja obe strane u sprovođenju ovog predloga.

U okviru ovog konteksta, razgovor je vođen sa gostima jutarnjeg programa Demom Berišom, predsednikom Matice Albanaca Srbije.

Demo BEriša
foto: Kurir tv

Beriša je istakao nužnost ozbiljnog angažmana i konkretizacije koraka ka rešenju.

- Od Lajčaka možemo očekivati samo da produži platni spisak, jer da je dobre volje to bi se davno rešilo. Postoje dva pravca rešavanja pitanja. Od Srbije se očekuje da prizna samostalnost KIM i on je poslao jasnu poruku da od toga nema ništa. Neki x broj policajaca koji je smanjen za 50% izlaskom iz zgrada bivših opština i ideja da odugovlači sa raspisivanje izbora na severu.

Kako je rekao sve će se to desiti za par dana:

- Taj predlog treba bi da iziđe za dan-dva koji glasi da tri osobe treba da daju inicijativu da se pokrene smena predsjednika opštine. Nakon toga 20% punoletnih građana sa pravom glasa koji su uvedeni u biračke spiskove glasaju za taj predlog - rekao je Beriša.

06:18

DEMO BERIŠA O SITUACIJI NA KIM

On upućuje na rešenje u "Ustavu Kosova" kako bi se ovo pitanje rešilo.

- U članu 72 izuzetno dobro je predviđena procedura.Svega 3,47% birača je glasalo, znači da daju prosto ostavku. I da se stvore uslovi i da se prilazi onim trima tačkama koje je Evropska unija, Borelj, Lajčak i ekipa postavila - rekao je Beriša.

Njega najviše brine nešto drugo:

- Mene više brine šta je gospodin Pič juče rekao na Bledu i konkretno šta je on poručio Albinu Kurtiju, kako treba da se ponaša. Pošto vidite tu ulogu Velike Britanije koja je poznata. Ja stalno govorim o tome da Velika Britanija i Nemačka su dve zemlje koje nama drže omču oko vrata i stalno oni nešto popuštaju, zatežu, popuštaju i sada imamo reakciju napokon Francuske koja bi mogla da destabilizuje u pozitivnom smislu, kad kažem destabilizuje stanje u Prištini jer Aljbin Kurti konačno mora da shvati da ukoliko liberalizacija ne stupi na snagu prvog idućeg godine, građani Kosova u tom trenutku postavljaju se pitanje šta će, jer oni su spremni. Imaju razloga za revolt - siguran je Beriša uz dopunu:

- U anketi koja je bila zadnji put pre nekoliko dana urađena na uzorku mladi od 25 do 35 godina, znači 64% mladih se izjasnilo da čeka viznu liberalizaciju jer je opšte poznato da samo Nemačka 70.000 viza daje godišnje. Sve u svemu Aljbin Kurti i Miroslav Lajčak i cela ta ekipa, ja ne verujem da postoji dobra volja.To je mešetaranje i jedan je dokaz da ne postoji jasna, precizna volja koja bi naterala stranu u ovom konkretnom slučaju Albina Kurtija i prištinsku vladu, da preduzme ono što je dogovoreno - rekao je Beriša.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:08

SRPSKI NAROD NA KiM NEĆE USPETI DA UPLAŠE! Šljivančanin: Tamo je najhrabriji deo naroda koji dobro čuva svoja ognjišta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja