OTKRIVAMO ZBOG ČEGA JE FRENKI SIMATOVIĆ RANIJE PUŠTEN IZ HAGA! Osnivač JSO nastavlja lečenje u Beogradu!
Foto: EPA

doleteo iz amsterdama

OTKRIVAMO ZBOG ČEGA JE FRENKI SIMATOVIĆ RANIJE PUŠTEN IZ HAGA! Osnivač JSO nastavlja lečenje u Beogradu!

Politika -

Franko Simatović, zvani Frenki (73), osnivač i bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO), oslobođen je izdržavanja kazne po haškoj presudi i juče je prevremeno pušten na slobodu iz zdravstvenih razloga. Prema saznanjima Kurira, Simatović je nedavno zbog teške bolesti operisan u Hagu, a raniji izlazak iz zatvora opravdan je neophodnom terapijom koju on u zatvorskim uslovima ne može da prima.

Sleteo iz Amsterdama

Simatović je redovnom linijom iz Amsterdama sleteo juče nešto posle 13 sati na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" i po dolasku je, kako saznajemo, prvo pozvao porodicu, kratko im rekao da je dobro i otišao da završi proceduru oko svog puštanja na slobodu.

- Samo je rekao: "Dobro sam, odoh ovo da završim" (zvaničnu proceduru po puštanju iz Haga, prim. aut.) - kaže naš dobroobavešteni izvor.

Jovica Stanišić, Franko Simatović
foto: EPA/AP/Michael Kooren

Simatović je do juče bio na izdržavanju kazne zatvora. On je zajedno s bivšim rukovodiocem Službe državne bezbednosti Jovicom Stanišićem uhapšen 13. marta 2003, dan posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, i tada je i podignuta optužnica. Nakon prvog suđenja 2013. godine obojica su oslobođena, ali se tužilaštvo žalilo. Presuda je ukinuta 2015. i postupak je vraćen na početak. Drugo suđenje je počelo 2017. pa su u junu 2021. proglašeni krivim za zločine u Bosanskom Šamcu i osuđeni na po 12 godina zatvora. Na ovu presudu žalili su se i Simatović i Stanišić, ali i tužilaštvo.

Najduži proces

Posle dve decenije i najdužeg sudskog procesa u istoriji Haškog tribunala, Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove sa sedištem u Hagu u maju ove godine izrekao je pravosnažne presude od po 15 godina zatvora nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH. Oni su osuđeni za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu. Simatović i Stanišić su tokom suđenja puštani na privremenu slobodu. Simatović je u zatvoru proveo više od osam godina, a Stanišić više od sedam.

Ovaj slučaj, inače, predstavlja poslednji predmet Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju.

Advokat Novak Lukić kaže za Kurir da su sudije i u nekim ranijim slučajevima donosile odluke o prevremenoj slobodi zbog humanitarnih razloga.

Novak Lukić
foto: YouTube/Insajder Video

- Pošto još nemamo obaveštenje i odluku suda, mogu samo da pretpostavim da je i u ovom slučaju razlog prevremenog puštanja bila teška bolest, za koju ne postoje uslovi da se leči u Sheveningenu u Holandiji. Zdravstveni razlozi su verovatno takve prirode da mu se ne može više pružiti lečenje u zatvorskim uslovima, niti u bolnici u Holandiji, i da je zato predsednica suda odlučila da Simatovića iz humanitarnih razloga pusti na slobodu, da bude uz porodicu i eventualno na lečenju u Beogradu. Ovim se njegovo izdržavanje kazne završava - objašnjava Lukić.

Ko je Franko Simatović

Isteran iz senke posle Đinđićevog ubistva

Franko Simatović Frenki je bivši srpski obaveštajac i komandant specijalnih snaga Službe državne bezbednosti SR Jugoslavije, a takođe i osnivač JSO. Rođen je 1. aprila 1950. u Beogradu, završio je Višu policijsku školu i Fakultet političkih nauka u Beogradu.

Željko Ražnatović Arkan, Jovica Stanišić, Franko Simatović Frenki
foto: EPA, Profimedia

Prestaje da bude čovek iz senke posle ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića 12. marta 2003. godine - u policijskoj akciji "Sablja" je uhapšen jer je zajedno s Jovicom Stanišićem osnivač JSO, formacije koja je u tom atentatu imala ključnu ulogu. Tada je javnost praktično prvi put saznala ko je bio Frenki Simatović. Posle dugogodišnje uspešne karijere u SDB, Simatović je najverovatnije 1993. imenovan za pomoćnika, odnosno zamenika načelnika SDB Jovice Stanišića, koji je rukovodio ovom moćnom službom od kraja 1991. do oktobra 1998. godine. Radio je na kontraobaveštajnim poslovima u SDB i bio zadužen za zapadne agenture - važio je za eksperta za CIA i BND, a potom je prešao u novoosnovanu Upravu za obaveštajne poslove (takozvanu Drugu upravu) SDB, gde je bio komandant JSO SDB. Kao visoki službenik tadašnjeg SDB krajem 1991. godine bio je osnivač i komandant JSO, na čijem čelu se nalazio od 1991. do 1998. godine, ali je operativni komandant na terenu bio Milorad Ulemek Legija, koji ga je potom i formalno zamenio na toj funkciji.

Kurir.rs

Štampano izdanje 01.09.2023.
foto: Kurir

DANAS POKLON UZ KURIR – RASPORED ČASOVA plus dodatak TV EKran!

Kurir, poklon, raspored časova, TV Ekran
foto: Promo

Dnevne novine Kurir u saradnji sa izdavačkom kućom Klett danas svim čitaocima poklanjaju raspored časova za početak školske godine.

Svim đacima i roditeljima Kurir želi srećan početak školske godine!

Verujemo da ste dočekali spremni 1.septembar kada je u pitanju školski pribor, knjige i najsitniji detalji.

Tradicionalno, svake godine dnevne novine Kurir u saradnji sa izdavačkom kućom Klett poklanjaju svim čitaocima RASPORED ČASOVA.

Zato ne propustite da kupite danas dnevno izdanje novina i preuzmete svoj poklon.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track