POLITIČKO NADMUDRIVANJE OKO IZBORA! Pejić o zahtevu dela opozicije da se na birališta ide što pre! Ovo su mogući scenariji
Foto: Shutterstock

PROCENE

POLITIČKO NADMUDRIVANJE OKO IZBORA! Pejić o zahtevu dela opozicije da se na birališta ide što pre! Ovo su mogući scenariji

Politika -

Zahtev dela opozicije da se raspišu vanredni parlamentarni izbori ponovo je otvorio temu ne samo o mogućim terminima izlaska na birališta, već i o nivoima vlasti na kojima će oni biti organizovani.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić kaže za Kurir da, osim političkog nadmudrivanja, nema velike razlike da li će vanrednih izbora biti do kraja ove godine ili početkom sledeće.

- Ne vidim da neko može do marta ili aprila da posebno ubedi birače u nešto dobro ili nešto loše, pa mi sve ovo deluje kao političko taktiziranje. U ovom trenutku jedino je sigurno da ćemo na proleće imati lokalne izbore. Moja procena je da ćemo početkom godine, u februaru ili na proleće, imati republičke i lokalne i pokrajinske izbore. To je realno, ali ne isključujem mogućnost da to bude i u decembru. Opozicija računa na to da bi, ako bi prinudila vlast na izbore do kraja godine, uknjižila malu političku pobedu. Međutim, s obzirom na to da Vučić stalno nudi izbore i ne samo da ne beži od njih već ih i priželjkuje, to se ne može smatrati pobedom jer bi se desilo ono što im je odavno nudio - podseća naš sagovornik.

On napominje da je za opoziciju uvek dobro i logično da traži izbore, a ono što nije ni dobro niti je logično da bude nekonzistentna.

Izbori 2020, parlamentarni izbori, Aleksandar Vučić, SNS
foto: Zorana Jevtić

- Ne možete jednog meseca da kažete: "Nećemo izbore, izbori su sredstvo Vučića da ostane na vlasti", a onda sledećeg meseca izađete sa parolom "Izbori ili ništa". Mora da postoji konzistencija i dobro je za opoziciju da uđe sa visokom dozom samopouzdanja u te zahteve za izborima i u izbore. Međutim, ako to rade samo da bi naudili vlasti, neće ostaviti neki veći trag. Meni nije jasno zašto se odmah ide na jedan tako grub način, kako smo videli da se radi u Skupštini. U redu je zahtevati izbore, ali mi nije prirodno da se odmah ide đonom. Šta ako Vučić prihvati izbore? Čemu onda opstrukcija Skupštine? Nikome nije jasna do kraja strategija, jer se zahtevi stalno menjaju i niko njihovim biračima ne može da garantuje da za mesec dana opet neće promeniti zahtev ili reći "Nećemo na ovakve izbore, idemo na bojkot". I to stvara konfuziju kod glasača - ocenjuje Pejić.

Kada je reč o istraživanjima javnog mnjenja, direktor agecije Faktor plus kaže da istraživači ne nalazi spektakularno nove podatke koji bi bili motiv opoziciji da traži izbore.

Skupština Srbije
foto: Zorana Jevtić

- Naravno, postavlja se pitanje kako će izgledati opozicija na narednim izborima, da li će iću u jednu, dve, tri ili više kolona, ko će sa kim praviti saveze... Trenutno imamo zahtev samo dela opozicije i nismo jasno čuli da i desnica želi izbore do kraja godine. O brojkama možemo pričati kada se bude videlo kako će izgledati izborna trka, ali sada nema nikakvih iznenađenja u istraživanjima. Zato sam siguran da zahtevi nisu motivisani istraživanjima javnog mnjenja - naglašava Pejić.

Beogradski izbori su i za ovog istraživača najneizvesniji izbori - i u smislu da li će ih biti i u smislu kada će ih biti.

- Niko nije posebno zainteresovan da izbori za Beograd budu što pre. Iz opozicije je i na ovoj temi bilo nekonzistencije. Čas traže da se izbori za Beograd odvoje od lokalnih i republičkih, a čas traže da beogradski izbori, koji su de fakto lokalni izbori, budu zajedno sa parlamentarnim.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track