"OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA" Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama (VIDEO)
Foto: Kurir televizija

kurir tv

"OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA" Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama (VIDEO)

Politika -

Pre samo nekoliko nedelja predstavnici dela opozicije su rekli "nećemo izbore, jer su oni sredstvo Aleksandra Vučiča da ostane na vlasti".

Predstavnici vlasti su tada vrlo srdačno nudili da se politička snaga izmeri na biralištima, a ne na ulicama.

Protesti, opozicija, Protest
foto: Petar Aleksić

Mesec, dva kasnije - nova priča i novi zahtevi opozicije: "Tražimo hitno vanredne parlamentarne i beogradske izbore". Iz vlasti načelno ovaj predlog prihvataju sa oduševljenjem, ali konkretizaciju odgovora još svi čekamo.

Analitičari smatraju da se opozicija ovim zahtevom ofanzivno zaletela iz nužde kako bi izbore iskoristila da izađe iz neuspelih protesta, ali ne isključuju mogućnost da ipak postigne dobre rezultate u Beogradu.

Gost "Usijanja" koji je analizirao ovu temu je Boban Stojanović, politikolog.

Prvo je rekao da neće biti razlike ukoliko izbori budu održani u decembru ili junu.

- Suštinski, izbori ako ih bude u decembru, za šta sam ja skeptičan, neće se ništa razlikovati od onih koji bi bili održani u junu. Iako je predsednik često pominjao mart, međutim termin za redovne pokrajinske i lokalne izbore je jun naredne godine. Saglasan sam sa tim da je opoziciji ovo izlaz iz delimično uspešnih i delimično neuspešnih protesta i prilika da na izborima bolje prođu u odnosu na prošlu godinu. Mislim da ni oni sami ne veruju da na izborima mogu da pobede zato što izbori u Srbiji nisu oni kao u normalnim zemljama. Svakako da oni to ne smeju da kažu jer moraju da motivišu birače.

01:14

OPOZICIJA OVO ZNA, ALI NE SME DA KAŽE ZBOG GLASAČA Stojanović analizira: Izbori kod nas nisu kao u normalnim državama

Potom se osvrnuo na cilj opozicije:

- Smatram da je cilj opozicije, da pokušam da ih razumem, naravno da moraju da pričaju da žele izbore i da misle da mogu pobediti predsednika. Opozicija mora da radi na tome da se povrati poverenje u političke partije. To je vlast jako dobro ubila. Poenta opozicije je da žele izbore u Beogradu, podsetiću da je opozicija imala 70.000 glasova više na izborima pre godinu dana.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:24

PAVLE GRBOVIĆ ZA KURIR TV: OPOZICIJA NIJE JEDINSTVENI ORGANIZAM! PSG se nalazi na liberalno građanskoj strani politčkog spektra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja