VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Cenzus od TRI odsto ne doprinosi ni stabilnosti, a ni demokratiji! Da se vrati na pet i sedam odsto!
Foto: Nemanja Nikolić

STAV

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Cenzus od TRI odsto ne doprinosi ni stabilnosti, a ni demokratiji! Da se vrati na pet i sedam odsto!

Politika -

Član Predsedništva SNS Vladimir Đukanović ocenio je danas da ostanak izbornog cenzusa na tri odsto ne doprinosi ni stabilnosti, ni demokratiji.

- Ne razumem predsednika Vučića, kao ni predsednika stranke Vučevića u vezi sa ostankom cenzusa od tri odsto. To nije nešto što doprinosi stabilnosti, a još manje demokratiji - napisao je Đukanović na društvenoj mreži X.

Prema njegovim rečima, cenzus bi najmanje trebalo da bude pet odsto, a za koalicije od sedam do deset odsto, u zavisnosti od veličine koalicije.

- Nekorektno je prema državi i čitavom narodu da se omogući raznim ekstemistima da se dokopaju poslaničkih klupa i da urušavaju parlamentarizam. Apsolutno se ne slažem da cenzus ostane tri odsto - dodao je Đukanović.

Izborni cenzus smanjen je sa pet na tri odsto 2020. godine, a predsednik SNS Miloš Vučević je danas izjavio da ta stranka neće tražiti da se cenzus ponovo vrati na pet odsto.

Vučević je rekao da SNS "ne želi da bude nekorektna" i da se u tom delu izborni uslovi menjaju nekoliko meseci pred izbore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track