ŠTITIĆEMO SNAŽNO POZICIJU SRBIJE Predsednik Vučić u Njujorku sastao se i sa Erdoganom: Dogovorili smo njegovu skoru posetu Srbiji
Foto: Kurir

ŠTITIĆEMO SNAŽNO POZICIJU SRBIJE Predsednik Vučić u Njujorku sastao se i sa Erdoganom: Dogovorili smo njegovu skoru posetu Srbiji

Politika -

Predsednik Aleksandar Vučić boravi u Sjedinjenim Američkim Državama do 22. septembra, gde će učestvovati na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

"Počeli smo jutros rano u UN. Mi istupamo u četvrtak i snažno ćemo štititi poziciju Srbije. Uveren sam da će građani naše zemlje biti ponosni na svoje rukovodstvo", piše na Instagram nalogu predsednika Srbije.

Vučić sa Erdoganom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na marginama zasedanja Generalne skupštine UN u Njujorku, sastao se i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Aleksandar Vučić, Redžep Erdogan
foto: Kurir
Aleksandar Vučić, Redžep Erdogan
foto: Kurir

"Vrlo dobar sastanak sa predsednikom Turske @rterdogan. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima i dogovorili njegovu skoru posetu Srbiji", poručio je Vučić na Instagramu.

Brojni sastanci

Predsednik Vučić dosad se sastao sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom, predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, predsednikom Kube Miguelom Diazom Kanelom.

Predstoje mu sastanci sa predsednikom Švajcarske Konfederacije Alanom Berseom, predsednikom Republike Koreje Jun Sok Jolom, predsednikom Republike Surinam Čandrikapersadom Santohijem, potpredsednikom Evropske komisije Marošem Ševčovičem, kao i mnogobrojnim zvaničnicima zemalja učesnica na zasedanju Generalne skupštine.

Programom učešća predsednika Vučića planiran je i odvojen susret sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom, kao i neformalni ručak za lidere Zapadnog Balkana na poziv visokog predstavnika Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja.

Prijem kod Olafa Šolca i poziv kancelaru da poseti Srbiju

Predsednik Vučić je sinoć prisustvovao prijemu koji je za učesnike Generalne skupštine priredio kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc, a povodom 50. godišnjice članstva Nemačke u Ujedinjenim nacijama.

- Srdačan susret sa Olafom Šolcom. Iskoristili smo priliku da razmenimo mišljenja o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, ulozi i značaju Ujedinjenih nacija u današnjem svetu, ali i o doprinosu koji mi, kao zemlje članice, možemo da damo u rešavanju postojećih globalnih izazova.

Saglasili smo se da je #UNGA78 odlična prilika za lidere sveta da se sastanu i otvoreno razgovaraju o realnim problemima sa kojima se svi susrećemo. Ponovio sam poziv kancelaru Šolcu da poseti Srbiju, kako bismo podrobno razmotrili sva pitanja od značaja za unapređenje saradnje između naše dve zemlje - napisao je Vučić na svom zvaničnom Instagram profilu.

U društvu lidera iz regiona

Vučić se iz Njujorka noćas oglasio na svom Instagram profilu, gde je podelio fotografiju na kojoj se nalazi u društvu lidera iz regiona, među kojima su mađarska predsednica Katalin Novak, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar, bugarski predsednik Rumen Radev, predsednik Crne Gore Jakov Milatović i drugi.

"Ovo je, takođe, izuzetna prilika da se i glas svih nas sa Zapadnog Balkana čuje jače i bolje. Očekujem veliki broj sastanaka sa kolegama sa svih kontinenata, sa kojima ću razgovarati o jačanju saradnje, obnavljanju nekih starih, tradicionalnih partnerstava i građenju novih", napisao je predsednik.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track