MOŽE LI MIRNIM PUTEM? Radun o teroru na KiM: Dozvolili su im da RADE ŠTA HOĆE, mnogo stvari je i dalje NELOGIČNO
Branko Radun o dešavanjima na KiM, Foto: Kurir televizija

kurir tv

MOŽE LI MIRNIM PUTEM? Radun o teroru na KiM: Dozvolili su im da RADE ŠTA HOĆE, mnogo stvari je i dalje NELOGIČNO

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, obraćajući se povodom dešavanja na KiM, još jednom pozvao Srbe na mir i da na miran način dobijemo šta nam pripada.

Branko Radun
foto: Kurir tv

Da li je moguće mirno rešiti novonastalu krizu na severu Kosova i Metohije?

Branko Radun
foto: Kurir tv

Branko Radun, politički analitičar, gostovao je u emisiji "Puls Srbije" u razgovoru sa voditeljima Kurir TV o tragediji koja se dogodila na KiM u Banjskoj.

07:46

MOŽE LI MIRNIM PUTEM? Radun o teroru na KiM: Dozvolili su im da RADE ŠTA HOĆE, a OVAKO SU SVI NASELI na albansku PROPAGANDU

Razgovor je započeo time da je "kosovskoj policiji" dozvoljeno da rade šta hoće od strane Kfora:

- Veliki problem je što KFOR nije odmah izašao na teren. Taj događaj se desio noću, a njima je trebalo pola dana da reaguju i na neki način su pustili prištinsku policiju da rade ono što hoće zbog čega su se i desile tragične smrti. Da su oni odmah reagovali to se ne bi ni desilo. Kao da su dali Kurtiju da "reši stvar". Mnogo je tu stvari čudno i nelogično. Jedno je šta se dešavalo na barikadama, a drugo oko manastira Banjska - rekao je Radun.

Manastir Banjska, Kralj Milutin
foto: Printscreen

Veliki broj Srba okupio se juče na parastostu koji je održao vladika Beogradski Stefan u Hramu Svetog Save, i prekjuče da odaju počast poginulima, zapale sveće i ujedine se ovim strašnim povodom. I dok predsednik poziva na mir, postoje nejasnoće o tome kako je to moguće i da li je.

Branko Radun
foto: Kurir tv

Radun smatra da su mnoge sumnjive okolnosti deo tragedije i pucnjave u manastiru Banjska, a da je tome najviše doprinela albanska propaganda koja su "dugo pripremali".

- Mi ne znamo ko su ti ljudi. Gde su ubijeni ti Srbi? Na kom mestu? Nemamo tačne informacije šta se dešavalo, a imamo medijski problem da su Albanci puštali neke snimke, i ne znamo kada je to snimljeno, vidi se sneg. Njega sada koriste kao dokaz! Propagandni rat, naravno gde vrlo lako možete da nasednete na tu priču - istakao je Radun i dodao:

- Naši mediji su čak i naseli na to!

Manastir Banjska:

Nalazi se tačno na trasi Carigrad-Duborvnik. Sa crkvom posvećenom Svetom arhiđakonu Stefanu, sagrađen je između 1312. i 1316. godine, kao zadužbina srpskog kralja Stefana Uroša II Milutina, jednog od najmoćnijih vladara iz dinastije Nemanjića i jednog od najmoćnijih vladara na Balkanu toga doba. Darovnom zlatopečatnom poveljom kralj je bogato obdario svoju zadužbinu, obezbedivši joj ogromne posede pretežno na Kosovu i Metohiji: ukupno sedamdeset pet sela i zaselaka, devet katuna sa oko petsto pastirskih porodica, novac i druge prihode. Tako je nastao jedan od najvećih feudalnih poseda crkve u srednjevekovnoj Srbiji.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:56

TRAGEDIJA U BANJSKOJ NIJE RASVETLJENA, ALI JEDNO JE SIGURNO! Analitičar o mogućim uzrocima i posledicama oružanog sukoba na KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track