Ivanović: I nas uključiti u izradu platforme

Ivanović: I nas uključiti u izradu platforme

Politika -
Mi smo ovde, imamo dugogodišnje iskustvo, tiče se naše kože i mi najbolje znamo šta treba uraditi, rekao je Milan Ivanović

KOSOVSKA MITROVICA - Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović izjavio je da tamošnji Srbi nemaju informacije o platformi za rešavanje pitanja Kosova i da bi bilo dobro da i oni u tome učestvuju.

"Mi smo ovde, imamo dugogodišnje iskustvo, tiče se naše kože i mi najbolje znamo šta treba uraditi", rekao je Ivanović na konferenciji za novinare u Kosovskoj Mitrovici. On je dodao da "noviozabrani šef pregovaračkog tima Beograda Dejan Pavićević ne uliva poverenje Srbima da će odgovoran posao, kao što su pregovori sa Prištinom, obavljati kvalitetno".

Na pitanje novinara kako komentariše izjavu premijera Srbije Ivice Dačića o podeli Kosova, Ivanović je rekao da "ima različitih podela i da je jedna vrsta podele i podela na entitete, na teritorijalne autonomije", ali da ne može da tumači Dačićeve reči jer se nije izjasnio na koju je podelu mislio. Za Srpsko nacionalno veće severnog Kosova i Metohije prihvatljivo je svako rešenje u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kazao je Ivanović. Povodom spekulacija o protektoratu na severu Kosova, Ivanović je rekao da su Srbi već u nekoj vrsti protektorata i da su vezani za državu Srbiju.

"SNV bi moglo da prihvati neku vrstu protektorata za sever Kosova, a i ostali Srbi, južno od Ibra, mogli bi da prihvate nešto slično na teritoriji na kojoj žive, i sve u skladu sa Rezolucijom 1244", rekao je Ivanović i objasnio da bi to značilo "protektorat UNMIK ili Kfor, u skladu sa njihovim mandatom". Ivanović je dodao da bi posle pet godina protektorata uz obećanja boljeg života za sve, oni mogli da na referendumu odluče o svom budućem statusu.

"Na referendumu bi učestvovali svi građani koji žive na severu pokrajine, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost i svi bi oni imali šansu da se izjasne o svojoj budućnosti, u kojoj će i kakvoj državi da nastave život", rekao je Ivanović. On je istakao da su sporazumi koje je tokom pregovora u Briselu postigla srpska strana, protivustavni i nelegalni i da ih ne treba primenjivati. "Ne možemo prihvatiti sporazum o neslobodi i o integrisanom upravljanju carinom (granicom/administartvinom linijom)", rekao je Ivanović i dodao da bi to značilo legalizovanje secesije i stvaranje kosovske države na teritoriji Republike Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track