"NIKO NE BEŽI OD BANJSKE, ALI SVET MORA DA ZNA CELU ISTINU" Sagovornici Kurira saglasni: Američki zahtev za izručenje je NEMOGUĆ
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

kurir tv

"NIKO NE BEŽI OD BANJSKE, ALI SVET MORA DA ZNA CELU ISTINU" Sagovornici Kurira saglasni: Američki zahtev za izručenje je NEMOGUĆ

Politika -

Premijerka Ana Brnabić predstavljala je Srbiju na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u Njujorku povodom Izveštaja o radu Misije Unmika na Kosovu i Metohiji.

Izveštaj je predstavila specijalna predstavnica i šefica Unmika Karolina Zijade, koja je izlaganje počela događajima u Banjskoj.

Ona je istakla da su događaji koji su se odigrali 24. septembra "pogoršali već narušeno bezbednosno okruženje na Kosovu i Metohiji. Poručila je da se trenutna politička situacija i njen uticaj na bezbednost stanovništva može prevazići jedino kroz kompromis koji treba da se razradi u dijalogu između Beograda i Prištine.

Ana Brnabić
foto: Kurir TV

O sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, efektima, sednice, celokupnoj situaciji u vezi sa Kosovom i Metohijom detaljnije voditeljka jutarnjeg programa Kurir TV Redakcija Olja LAzarević razgovarala je sa Demom Berišom i Zoranom Anđelkovićem.

- Imamo dva potpuno različita pristupa od strane premijerke Ane Brnabić i gospođe Vjose Osmani. S tim da je gospođa Brnabić zapravo imala u potpunosti jedan hronološki, argumentovan nastup koji je imao za efekat da se iznesu upravo svi oni uzroci zbog čega je došlo do tog famoznog 24. septembra. S druge strane smo imali prilike da vidimo samo napade bez argumenata i okrivljavanje Republike Srbije i rukovodstva Republike Srbije da su odgovorni za Banjsku. A s treće strane, gospodin Guteres i svi ostali koji su učestvovali. Moglo se tu videti tačno iz koje zemlje dolaze predstavnici i koji su i njihovi interesi u svemu ovome - obrazložio je Demo Beriša.

Demo Beriša
foto: Kurir TV

Pojasnio je kakvim je pritiscima izložena Srbija u poslednjih mesec dana.

- Konkretno, kada govorimo o tome, imamo s jedne strane Amerikance koji govore o nečemu što je u ovom trenutku prosto pravno neizvodljivo, a njihov je zahtev da se svi koji su učestvovali u Banjskoj 24. septembra moraju izručiti. Kako i po kom osnovu, pravnom obliku, s obzirom da Republika Srbija ne priznaje samostalnost Kosova i po Ustavu Republike Srbije je zabranjeno.

Premijerka je na sednici SB UN ponovo istakla značaj formiranja Zajednice srpskih opština.

11:51

NIKO NE BEŽI OD BANJSKE, ALI SVET MORA DA ZNA CELU ISTINU Sagovornici Kurira saglasni: Američki zahtev za izručenje je NEMOGUĆ

- Zato je bilo važno da se članice Saveta bezbednosti podsete na to šta se sve događalo na Kosovu i Metohiji od dolaska Kurtija na vlast, koliko je to incidenata bilo, da je bilo preko 400 različitih incidenata tamo. Pazite, ja sam pokušavao više puta da upozorim na to kada se dogodi neki incident, mi se onda bavimo samo tim incidentom. I onda možda i teži incident koji je bio pre nedelju dana, 15 dana, mesec dana, 3 meseca, pada u zaborav. Zato je važno da mi podsećamo, zato je i Ana Brnabić, kao premijerka podsetila na sve ono što se događalo u Zubinom potoku sa onom decom koji su vozili kvad sa kacigama - istakao je Zoran Anđelković.

Zoran Anđelković
foto: Kurir TV

Istakao je i da ne treba izbegavati priču o mučnim događajima u Banjskoj 24. septembra.

- Važno je da se na takvim mestima, kad se dobije prilika, iskoristi rekapitulacija događaja koji se dešavaju na Kosovoj Metohiji i onda mi možemo da pričamo o 24. septembru, ne bežeći od toga da se taj događaj osudi, što je premijerka ,u krajnjem slučaju, i uradila, želeći za svakom žrtvom. Ali je stavila i do znanja da mi imamo saznanja da se od njih troje, dvoje predalo i da su faktički likvidirani. Prema tome, niko ne beži od događaja, niti može da pobegne od onoga šta se sve događalo, ali mora da se posmatra celina svega toga što se na Kosovu i Metohiji poslednje dve godine dešava - istakao je Anđelković.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

03:19

DIJALOG NIJE JEDINO REŠENJE ZA KIM Gajović: Srbija ima pravo po rezoluciji 1244 da pošalje kontigent vojske na Kosovo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja