SKANDAL U HAGU! Albanac se silno uvredio zbog reči METOHIJA - Tužilaštvo mu se IZVINJAVALO i reklo da se neće više ponoviti!
Arhivska fotografija, Foto: Printscreen

KOSOVO I METOHIJA KAO ZVANIČAN NAZIV STOJI U USTAVU SRBIJE

SKANDAL U HAGU! Albanac se silno uvredio zbog reči METOHIJA - Tužilaštvo mu se IZVINJAVALO i reklo da se neće više ponoviti!

Politika -

Iz Tužilaštva je stigao odgovor da je "izraz Kosovo i Metohija korišćen greškom", da se neće ponoviti, te je tako Metohija praktično zabranjena u sudskom rečniku!

HAG - Pogrešili smo i nećemo više - ovako se Tužilaštvo Specijalnog suda za zločine na tzv. Kosovu, sa sedištem u Hagu, uplelo i pokušalo da se izvuče iz potpuno apsurdne situacije, dozvoljavajući da im jedan od pozvanih na informativni razgovor drži lekcije o tome da li se pravilno kaže "Kosovo" ili "Kosovo i Metohija".

Ovaj slučaj dogodio se kada se Sefer Godžuli uvredio, jer je jedan od dvojice službenika Tužilaštva, čitajući dokument, izgovorio Kosovo i Metohija. To je bio povod da se obrati ombudsmanu suda Pjetru Speri, koji je nadležan za zaštitu prava svih koji su pod kapom ove institucije.

Saslušani Godžuli je naveo da je "upotreba navedenog izraza za republiku Kosovo izuzetno uvredljiva, jer se u Srbiji taj izraz koristi kada se o republici Kosovo govori na pogrdan način". Iz Tužilaštva je stigao odgovor da je "izraz Kosovo i Metohija korišćen greškom", da se neće ponoviti, te je tako Metohija praktično zabranjena u sudskom rečniku!

Slučaj je zaključen tako što je ombdusman odlučio da odbije pritužbu, jer se Tužilaštvo obavezalo da neće koristiti "Kosovo i Metohija".

- Tužilaštvo je istaklo da taj izraz ne koristi u svojoj redovnoj praksi, formularima i dokumentima pro forma. Obavestilo je ombudsmana da je nakon tog informativnog razgovora preduzelo više koraka da bi utvrdilo kako je došlo do te greške i sprečilo da se ona ponovi. Pored toga, zaposleni su dodatno upućeni u podtekst tog izraza - navodi se u izveštaju ombdusmana o ovom slučaju.

Naziv južne pokrajine, Kosovo i Metohija, nalazi se u Ustavu Srbije i Albanci stalno pokušavaju da uklone "Metohiju". Od 2012. godine, vlasti u Prištini su zabranile i registraciju partija koje u svom nazivu imaju reč Metohija sa obrazloženjem da je to "suprotno ustavu Kosova".

Kada se 2020. godine pojavila fotografija sa razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem, na kojoj se u pozadini vidi knjiga "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" na engleskom jeziku, Priština je to nazvala diplomatskim skandalom, a osudama se priključila i izvestilac za tzv.- Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon.

Metohija, koja u prevodu znači "zemlja pod upravom manastira" i potiče od grčke reči - metoh, Albancima bode oči iz dva razloga. Prvo, jer je deo zvaničnog imena srpske južne pokrajine, a drugo jer je simbol vekovnog srpskog, pravoslavnog, hrišćanskom nasleđa na tom prostoru. Godinama unazad, a i poslednjih dana, Albanci pokušavaju da krivotvore istoriju, a jedan od metoda im je i pokušaj da sve spomenike srpske pravoslavne kulture predstave kao svoje i da izbrišu trag postojanja Srba na KiM.

Prostor od Peći do Prizrena se geografski naziva Metohija upravo zbog brojnih manastirskih metoha koi su se ovde nalazili u srednjem veku, a posebno u periodu od 12. do 15. veka i pada pod Osmansko carstvo. Dečanska metohija i njene međe se detaljno pominju u Dečanskoj osnivačkoj povelji kralja Stefana Dečanskog 1330. godine i protezala se čak i na prostore današnje severne Albanije i prostor oko Plavskog jezera u Crnoj Gori.

Pismo za Ameriku i EU

Podnosilac pritužbe Godžuli je tražio da Tužilaštvo odmah prestane da koristi termin "Kosovo i Metohija" i da se službenici Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva edukuju o etimologiji tog izraza i zašto se on smatra pogrdnim. On je pored toga tražio da se pismeno objašnjenje o tome zašto je taj izraz korišćen dostavi njemu, Evropskom parlamentu i Stejt departmentu SAD. Zahtev o slanju epiloga slučaja na ove adrese je odbijen.

- Tužilaštvo je nezavisno u vršenju svojih dužnosti i nema pravnog osnova da se od tužilaštva zahteva da podnosi izveštaje raznim spoljašnjim političkim telima, kako se traži u pritužbi - navodi se u izveštaju ombdusmana.

Kurir.rs/Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja