ZAKLJUČCI EVROPSKOG SAVETA: Što pre održati izbore na severu uz učešće Srba
Foto: European Council

ZAKLJUČCI EVROPSKOG SAVETA: Što pre održati izbore na severu uz učešće Srba

Politika -

U zaključcima koje su danas, posle dvodnevnog samita Evropskog saveta u Briselu usvojili lideri EU, navodi se da Beograd i Priština moraju da nastave sa stalnim naporima za deeskalaciju, kao i da obezbede održavanje novih izbora na severu što je pre moguće, uz aktivno učešće kosovskih Srba.

Evropski savet je duboko je zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu, te će svaki neuspeh deeskalacije tenzija imati posledice, navodi se u tačkama 28 i 29 zaključaka koji su objavljeni na sajtu Evropskog saveta.

Kako je naglašeno, Evropski savet žali što je kod obe strane izostala implementacija Sporazuma o putu normalizacije i njegovog Aneksa za implementaciju, kao i drugih sporazuma postignutih u dijalogu uz posredovanje EU, koji vodi visoki predstavnik i podržava specijalni izaslanik EU.

"Evropski savet poziva Kosovo i Srbiju da ih sprovedu, bez odlaganja ili preduslova. Ovo uključuje osnivanje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom. Normalizacija odnosa je suštinski uslov na evropskom putu obe strane i obe rizikuju da izgube važne prilike u nedostatku napretka", navedeno je u saopštenju.

Takođe, u zaključcima je istaknuto da je Evropski savet zabrinut zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i osuđuje se "nasilni napad na Kosovsku policiju 24. septembra 2023", ističući da se očekuje da počinioci budu privedeni pravdi.

"Evropska unija očekuje da počinioci budu uhapšeni i brzo privedeni pravdi i da Srbija u potpunosti sarađuje i preduzme sve neophodne korake u tom pogledu", navodi se u zaključcima.

Evropska unija će, navodi se u zaključcima, nastaviti da blisko sarađuje sa Zapadnim Balkanom i podržava reformske napore zemalja tog regiona na njihovom evropskom putu.

U zaključcima Evropskog saveta Kosovo je obeleženo "zvezdicom", odnosno uz napomenu da se ne prejudiciraju stavovi o statusu i da je ovakvo predstavljanje u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja