FON KRAMON: Ma koliko bilo gorko za Prištinu, ZSO mora biti formirana
Foto: Beta/Miloš Miškov

FON KRAMON: Ma koliko bilo gorko za Prištinu, ZSO mora biti formirana

Politika -

Izvestilac Evropskog parlamenta Viola fon Kramon ocenila je da je Ohridski sporazum dobra osnova da tzv. Kosovo "materijalizuje svoj proevropski stav i sprovede reforme u procesu članstva u Evropskoj uniji i Savetu Evrope", ističići da na tom putu, ma koliko bilo gorko, mora da ispuni obavezu i formira Zajednicu srpskih opština, prenosi Gazeta ekspres.

"Ma koliko gorko bilo, mora se ispuniti jedan uslov, a to je predlog za formiranje Zajednice u nekom obliku. Pošto je to toliko dugo trajalo, ta obaveza potpisana je dva puta, 2013. i 2015. godine, naravno da je ceo proces zastao", rekla je Fon Kramon.

Prema njenim rečima ako obe strane pokažu određenu političku volju za postizanje kompromisa, može da se napravi ogroman korak napred u procesu normalizacije.

Govoreći o proširenju EU, Fon Kramon kaže da je po prvi put toliko povoljna geopolitička situacija da su čak i kritičari širenja EU došli do zaključka da je proširenje neophodno.

"Teoretski, preduslovi za proširenje ne mogu biti bolji. A sada imamo novac u rukama", ocenjuje fon Kramon, podsećajući da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nedavno posetila Zapadni Balkan i rekla da će EU finansijki podržati zemlje regiona na putu ka članstvu.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track