Pavićević:Primena sporazuma za dve nedelje
Foto: Tanjug

Pavićević:Primena sporazuma za dve nedelje

Politika -
Prvi sastanak se očekuje za neke dve nedelje u Briselu gde će biti formirana ta osnovna implementaciona grupa, šef pregovaračkog tima Beograda

BEOGRAD - Šef pregovaračkog tima Beograda u dijalogu s Prištinom Dejan Pavićević izjavio je da će primena sporazuma o integrisanoj kontroli adminsitrativnih prelaza početi formiranjem implementacionih grupa u Briselu za oko dve nedelje i napomenuo da će Srbija zahtevati da Euleks na prelazima ima izvršnu ulogu.

Implementacione grupe biće formirane na više nivoa, a Pavićević će, kako je rekao u intervjuu Tanjugu, u Brisel otputovati sa ekspertima raznih ministarstva, organa i organizacija.

"Prvi sastanak se očekuje za neke dve nedelje u Briselu gde će biti formirana ta osnovna implementaciona grupa", rekao je Pavićević.

On je napomenuo da će posle tih sastanaka vladi poslati detaljan izveštaj i da će joj uputiti zahtev za formiranje naše, interne radne grupe u kojoj će biti stručnjaci iz pomenutih ministarstva, organa i organizacija.

"Napravićemo platformu kako dalje i kako ćemo se mi zapravo postaviti u tim implementacionim grupama. Posle tih prvih sastanaka impelmentacione grupe, biće napravljene implementacione grupe koje će raditi po fazama i resorima, gde će se razgovarati o nekim pitanjima koja su usko vezana za policijske, carinske, fitosanitarne procedure", objasnio je Pavićević.

Šef pregovaračkog tima rekao je da se ništa neće prihvatiti dok se timovi ne vrate u Beograd i ne upoznaju vladu sa tim, kao ni dok se ne dobije odobrenje od vlade da se potpiše neki aneks tehničkog sporazuma ili poseban protokol o, na primer, funkcionisanju policijskih službi, smenama...

"Zalaziće se u veoma sitne tehničke detalje koji će čak pokrivati i smene pripadnika policije, carine... Ali i za ta najsitnija tehnička pitanja tražićemo odobrenje vlade", ukazao je Pavićević.

Na pitanje koliko te grupe mogu da doprinesu u dijalogu, Pavićević je rekao da će pregovarački tim u Brisel otići sa jasnom tehničkom platformom i onim šta Srbija želi da postigne u dijalogu.

On je naveo da će pregovarački tim jasno reći šta je "crvena linija, odnosno ono što se ne može prihvatiti, zbog čega se ne sme ići i neku najbolju alternativu tom najboljem scenariju".

"Ispod onoga što nam vlada i buduća radna grupa odredi kao okvir, mi ne možemo i ne smemo ići. Neće biti "ad hok" rešenja", napomenuo je Pavićević.

Upitan koju će ulogu sporazumom imati Euleks, Pavićević kaže, da pošto njime Euleksova uloga nije precizirana, da će zahtevati da on vrši sve carinske procedure.

Cilje je, kako je precizirao da se obezbedi izvršna uloga Euleksa.

"Trebalo bi da se razreši i pitanje carinskih prihoda. Mi smatramo da oni ne bi trebalo da se svi slivaju u kasu Prištine, nego da treba da dođe do ravnomerne raspodele, da jedan deo carinskih prihoda ubiraju lokalne samouprave uz administrativnu liniju", rekao je Pavićević.

Pavićević je ukazao da je sporazumom predviđeno prisustvo Euleksa na svim administrativnim prelazima i da to sada mora jasno da se definiše.

"Naročito kada su u pitanju administrativni prelazi Jarinje i Brnjak", istakao je Pavićević.

Upitan o pismu o namerama, Pavićević je rekao da je Beograd tim pismom prihvatio protokol koji je tako potpisan predat EU.

Tehnički protokol, kako je kazao, parafiran je od strane bivšeg šefa pregovarača Borislava Stefanovića 24. februara ove godine i dodao da od tada EU insistira na implementaciji, odnosno na potpisivanju tog protokola.

"Mi smo preuzeli obavezu i tim pismom smo rekli da imamo nameru da sve svoje preuzete obaveze izvršimo do kraja, a te obaveze su preuzete prema EU", rekao je Pavićević.

Govoreći o datumu nastavka dijaloga, Pavićević je rekao da se čeka povratak predsednika Srbije Tomislava Nikolića iz Njujorka i da će nakon njegovog povratka slika o nastavku dijaloga biti jasnija.

"Predsednik je tamo sa jednim teškim zadatkom, a to je da zapravo pregoovora o budućnosti pregovora i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i drugim zvaničnicima. Ja mislim da kada se predsednik vrati da će slika biti jasnija", zaključio je Pavićević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja