"BUDUĆNOST ĆE POKAZATI KAKVA NAM JE BILA PROŠLOST" Politički filozof o začecima parlamenta u Srbiji i svetu: TO JE BIO RINGIŠPIL
Foto: Kurir tv

kurir tv

"BUDUĆNOST ĆE POKAZATI KAKVA NAM JE BILA PROŠLOST" Politički filozof o začecima parlamenta u Srbiji i svetu: TO JE BIO RINGIŠPIL

Politika -

Parlamentarni izbori 17. decembra biće 14. od uvođenja višestranačja u Srbiji, i čak 10. vanredni.

A prvi višestranački izbori u Srbiji, posle Drugog svetskog rata, održani su takođe u decembru, 1990. godine. Prethodio im je referendum u julu iste godine, kada su se građani izjasnili da se prvo donese novi Ustav, koji je Srbija dobila dva meseca kasnije, 28. septembra.

A ako zđjemo dublje u istoriju, pre 100 godina, činjenica je da tada nije bilo medija, kao ni interneta, ali su postojali proglasi, šareni plakati, ali i fizički prddizborni okršaji.

Dragoljub Kojčić, politički filozof, kao sagovornik Kurir televizije, istakao je intrigantnu istoriju parlamentarizma kroz prizmu Italije nakon Drugog svetskog rata, nazivajući tu eru "ringišpilom" političkih promena, dotakao se i začetaka parlamentarizma u Srbiji od Stefana Nemanje do sada i ostalih država prisutnih na svetskoj pozornici, koje su u svom sastavu (manje, više) opstale do danas.

08:07

BUDUĆNOST ĆE POKAZATI KAKVA NAM JE BILA PROŠLOST Politički filozof o začecima parlamenta u Srbiji i svetu: TO JE BIO RINGIŠPIL

- Interesantno je da je Italija, posle Drugog svetskog rata, u proseku svakih pola godine menjala vladu. To je bio ringišpil... I na tom ringišpilu Italija je plivala.

Podsećajući na dramatične promene, Kojčić ističe snažne komunističke stranke toga vremena, kao što su evrokomunisti, poput Enrikea Berlingvera (italijanski političar i saradnik antifašista, Palmira Toljatija - komunista)

- To su takozvani evrokomunisti, s jedne strane, (Georges René Louis Marchais) Žorž Marše, Andrija, u Francuskoj, koji će čak postati predsednik, pa Santiago Karilo (Santiago José Carrillo Solares)u Španiji, a ovaj Berlinguer u Italiji - rekao je.

Kroz diskusiju o savremenim dešavanjima, Kojčić primećuje globalne događaje koji su determinisali nove tokove.

Pružajući uvid u svoj lični angažman, prisetio se svog učešća u politici i podsetio na nastanak i osnivanje Narodne radikalne stranke, kao i na prvi pravi srpski parlamentarizam.

- Od kada se pojavio Stefan Nemanja, 1188. godina tu su začeci parlamentarizma kod nas i u svetu - rekao je Kojčić, razdvojivši svetsku istoriju od srpske...

Osvetlio je početke parlamentarizma u Evropi i svetu, navodeći važne događaje poput donošenja "Magna Carte Libertatum" Velike povelje slobode, u Engleskoj kao preteče modernog parlamentarnog sistema.

Kroz razgovor o destrukciji parlamenta u prošlosti, Kojčić iznosi povezanost između toga i razgradnje Savezne Republike Jugoslavije kao države.

- Ako vi uništite parlament, ako stalno "bušite" protiv tog parlamenta... moramo i možemo da uočimo da je to, destrukcija parlamenta, zapravo simbolički već bila pripremanje destrukcije zajedničke države - kaže Kojčić, podsetivši još jednom na važnost razumevanja istorije parlamentarizma kako bismo bolje sagledali savremene političke prilike i procese.

Za kraj, sitirao je reči drancuskog filosofa Žan Pol Sartra:

- Budućnost će pokazati kakva nam je bila prošlost - zaključio je.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

03:32

O SRPSKOJ PETICIJI ZA UKIDANJE VIZA mogao bi da raspravlja i BRITANSKI PARLAMENT? Evo šta je PRESUDNO da bi se zahtev prihvatio

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track