ODIHR DAO OSVRT NA IZBORE U SRBIJI: Pozitivno ocenio glasanje u 93 odsto od 1.220 posmatranih biračkih mesta
Foto: Stefan Stojanović MONDO, Petar Aleksić

strani posmatrači o nedeljnom glasanju

ODIHR DAO OSVRT NA IZBORE U SRBIJI: Pozitivno ocenio glasanje u 93 odsto od 1.220 posmatranih biračkih mesta

Politika -

Misija ODIHR, koja je bila posmatrač na izborima u Srbiji, pozitivno je ocenio glasanje u 93 odsto posmatranih biračkih mesta. Iz ove kancelarije OEBS, između ostalog, kažu da su izbori ponudili biračima adekvatan izbor između političkih alternativa.

U izveštaju ODIHR, koji je danas predstavljen u Beogradu, navodi se da su slobode izražavanja i okupljanja u kampanji uglavnom bile poštovane, da pravni okvir pruža adekvatnu osnovu za sprovođenje demokratskih izbora i da je administracija izbora efikasno i transparentno sprovela izborne pripreme, uprkos izazovima koje su predstavljali kratki rokovi i istovremeni lokalni izbori.

Prema oceni ODIHR, brojni učesnici su priznali poboljšanu komunikaciju i transparentnost Republičke izborne komisije, što je dovelo do povećanog poverenja u njen rad. RIK je, kako kažu posmatrači iz ove kancelarije, efikasno sproveo pripreme za izbore, uprkos ograničenim ljudskim resursima i kratkom vremenu dostupnom pre vanrednih izbora. Većina učesnika je imala poverenje u organizacione kapacitete RIK, pri čemu su mnogi predstavnici NVO i političkih stranaka primetili poboljšanu komunikaciju i transparentnost, ocena je ODIHR.

Takođe navode da nije bilo zabrinutosti oko inkluzivnosti biračkih lista, da je RIK objavio podatke o registraciji birača razložene po opštinama i biračkim mestima, pružajući zainteresovanim stranama mogućnost za dodatnu kontrolu. Ukupno gledano, registracija kandidata je bila inkluzivna, zaključak je ODIHR.

Iz kancelarije OEBS navode i da su skorašnje zakonodavne promene iz 2022. godine poboljšale regulaciju finansiranja kampanja i adresirale nekoliko preporuka ODIHR i Venecijanske komisije. Kako ocenjuju, iako su mediji pokrivali sve izborne učesnike u skladu sa zakonom, većina nacionalnih emitera nije imala pravo analitičko izveštavanje, što je umanjilo sposobnost birača da donose informisane odluke.

ODIHR smatra da su zakonodavne promene produžile zabranu izveštavanja emitera o javnim službenicima koji učestvuju u događajima puštanja u rad javne infrastrukture, ako su kandidati, sa 10 na 30 dana. Ova odredba je uglavnom bila poštovana.

ODIHR EOM medijski monitoring je primetio da su svi nacionalni emiteri pokrivali kampanjske aktivnosti u skladu sa zakonom, pružajući jednako vreme na anteni svim učesnicima. Dan izbora je, prema oceni ODIHR, generalno prošao bez nepravilnosti, ali su bili pristuni izolovani incidenti fizičkih napada.

Izveštaj potvrđuje da su biračka mesta uglavnom otvorena na vreme, pri čemu je IEOM pozitivno ocenio procedure otvaranja u 118 od 132 biračka mesta. Iako su procedure uglavnom bile poštovane, primećeni su neki nedostaci. IEOM je pozitivno ocenio glasanje u 93 odsto od 1.220 posmatranih biračkih mesta. Negativne ocene su uglavnom bile pripisane prenaseljenosti i nedovoljnim merama za obezbeđenje tajnosti glasa.

U izveštaju su iznete i pojedine primedbe na izborni proces, ali one nisu bitno iskakale od uobičajenih u odnosu na prethodne izborne cikluse.

Kurir.rs

Bonus video:

01:06

Marko Blažić je konstatovao da je najbolji pristup imala lista Aleksandar Vučić - Srbia ne sme da stane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track