SVEDOČENJA NA SUĐENJU HAŠIMU TAČIJU U HAGU: OVK je 1999. godine otimala, zlostavljala i ubijala civile u Prizrenu i Podujevu!
Foto: epa Peter Dejong, epa EVA PLEVIER, epa ARMANDO BABANI, epa JERRY LAMPEN

hag

SVEDOČENJA NA SUĐENJU HAŠIMU TAČIJU U HAGU: OVK je 1999. godine otimala, zlostavljala i ubijala civile u Prizrenu i Podujevu!

Politika -

U nastavku haškog procesa bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99. godine, dvoje zaštićenih svedoka izjavilo je da je OVK 1999. godine otimala, zlostavljala i ubijala civile u Prizrenu i u okolini Podujeva. Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, Srbima i Romima u više od 40 pritvora OVK, optuženi su i članovi Glavnog štaba OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići, prenosi Beta.

Zaštićeni svedok 2082 opisao je kako ga je, krajem juna 1999. godine, na ulici u Prizrenu zaustavila patrola OVK, uz obrazloženje da "komandant hoće da ga vidi".

Vojnici su, prema rečima svedoka, znali ko je on jer su kod sebe imali spisak sa imenima osoba koje traže. Svedok je, kako je izjavio, pokušao da pobegne i sakrio se u svojoj kući, ali se potom predao pošto su vojnici OVK "zapretili da će mu pobiti članove porodice". Kada je priveden na lokaciju na kojoj je bilo mnogo vojnika OVK, njihov komandant ispitivao je svedoka o tome "koliko je ljudi ubio".

Svedok je odgovorio da nije učinio ništa loše, a zatim su ga "tri-četiri sata teško zlostavljali pripadnici OVK u grupama od po tri-četiri".

- Nastavili su da ga ispituju koga je ubio, koga je silovao i gde mu je oružje. Pretili su da će ubiti i njega i njegovu porodicu ako ne prizna da je počinio zločine - piše u sažetku svedokove izjave.

Jedan od vojnika OVK na kraju je vojnicima koji su tukli svedoka rekao da su uhapsili pogrešnog čoveka, posle čega su svedoka oslobodili. Upozorili su ga, pritom, da nikome ne govori da je bio pritvoren ili će mu porodica biti ubijena.

Svedok 2082 je, čim se oporavio od povreda, napustio Prizren, ali i dalje oseća posledice zlostavljanja u rukama OVK.

U unakrsnom ispitivanju, Tačijev branilac Greg Kiho sugerisao je da su patnje svedoka bile posledica "haosa i bezakonja" koji su, posle povlačenja srpskih snaga u junu 1999. godine, vladali u Prizrenu.

Svedokinja optužbe čiji je identitet zaštićen šifrom 4870 izjavila je, u nastavku današnjeg zasedanja, da joj je OVK otela i ubila rođaka u "operativnoj zoni Lab" u okolini Podujeva.

Prema sažetku njene izjave, koje u sudnici pročitala tužiteljka, svedokinja je opisala kako joj je rođak nestao, kako su prema njemu postupali pripadnici OVK u pritvoru i šta je njoj zatim rečeno o ubistvu rođaka.

Tema iskaza svedokinje bila je i komandna struktura OVK u njenom kraju.

Oboje današnjih svedoka iskaz je dalo iza zatvorenih vrata, a tužioci su za javnost pročitali kratke sažetke njihovih svedočenja.

Od početka suđenja, 3. aprila prošle godine, svedočilo je 43 svedoka, skoro svi na zatvorenim sednicama radi zaštite njihovog identiteta.

Tužioci su ranije najavili da će pred sud izvesti više od 300 svedoka, a taj dokazni postupak, po odluci sudija, moraju okončati do aprila 2025. godine.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, dve tačke mučenje i dve tačke ubistva.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti; 23 žrtve su Albanci, a jedna je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima - Srbima, Romima i Albancima proglašenim za "izdajnike", "špijune" i "kolaborante" sa srpskim vlastima.

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Svi optuženi, koji su uhapšeni na Kosovu 4. i 5. novembra 2020. godine, u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra iste te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno pušteni na slobodu.

Kurir.rs/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja