BRNABIĆEVA O BG IZBORIMA: Jasno je da većinu imamo, pritisak ogroman da se vlast formira, ali o tome se neće odlučivati 1. marta
Foto: Petar Aleksić

obraćanje predsednice vlade povodom izveštaja odihr o izborima 17. decembra

BRNABIĆEVA O BG IZBORIMA: Jasno je da većinu imamo, pritisak ogroman da se vlast formira, ali o tome se neće odlučivati 1. marta

Politika -

BEOGRAD - Jasno je da mi većinu imamo, a ono što je nama predsednik Vučić rekao jeste da pazimo... o tom legitimitetu, za koji mnogi misle da je neupitan. Mislim da se o tome neće odlučivati 1. marta nego drugog ili trećeg a pritisak je ogroman da se vlast formira - kazala je premijerka Ana Brnabić u današnjem obraćanju iz Vlade Srbije povodom objavljivanja finalnog izveštaja ODIHR o izborima u Srbiji 17. decembra i tezi dela opozicije o "krađi izbora".

Naime, ona je kazala da misli da se o vlasti u Beogradu neće odlučiti 1. marta, kako je bilo najavljivano, već će se možda to pomeriti za 2. ili 3. mart, kada ističe rok.

- Postoji ogroman pritisak članstva i fukcionera Srpske napredne stranke da se konstituiše većina u Beogradu i formiraju njegove institucije, jer ocenjuju da bi novi izbori bili gubljenje vremena, obrazložila je premijerka .

Odgovarajući na pitanje o beogradskim izborima, legitimitetu i formiranju vlasti, kazala je da je to gubitak vremena a mi vremena za gubljenje do 2027. nemamo.

Odgovarajući već na sledeće, dala je odgovor i na pitanje šta je problem što su pojedini mediji objavili izveštaj ODIHR i pre nego što ga je on sam objavio, te pročitala preporuke tog tela medijima u kojima se kaže da mediji treba da budu što nezavisniji od svog vlasnika pa je kazala da upravo mediji koji pripadaju Junajted grupi treba da je usvoje, kao i onu koja se tiče veće zastupljenosti žena u izbornom procesu.

Sledeći izbori 2027. godine

Naglasila je da sledeća vlada ima četiri godine da primeni sve preporuke do sledećih izbora koji će biti 2027. godine, lokalni kad im je vreme a uvid u lične podatke mogu imati samo ovlašćene institucije poput poverenika a ne neko iz inostranstva.

Bonus video:

01:16

PREMIJERKA BRNABIĆ NAJAVILA OTVARANJE CENTRA ZA POSETIOCE: Radovi u Caričinom gradu se privode kraju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track