PREDSEDNIK VUČIĆ OBJAVIO SLIKU SA SVEČANE VEČERE U TIRANI: Okupili smo se zbog tema od životnog značaja za Zapadni Balkan (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

PREDSEDNIK VUČIĆ OBJAVIO SLIKU SA SVEČANE VEČERE U TIRANI: Okupili smo se zbog tema od životnog značaja za Zapadni Balkan (FOTO)

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da je bio na svečanoj večeri u Tirani uoči sutrašnjeg samita o Planu rasta za Zapadni Balkan koji je usvojila Evropska komisija.

"Okupili smo se ovde da razgovaramo o temama koje su od životnog značaja za Zapadni Balkan. Povezivanje ekonomija, uklanjanje prepreka i napredak ka jedinstvenom tržištu su veliki ciljevi koji vode ka suštinskom razvoju naše zemlje i regiona i boljoj budućnosti za sve naše građane", napisao je Vučić večeras na Instagramu.

Vučić je tu poruku objavio uz fotografiju s premijerom Albanije Edijem Ramom, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom za susedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj komisiji Gertom Janom Kopmanom.

Vučić je danas u Tirani učestvovao na samitu "Ukrajina - Jugoistočna Evropa", a sutra će biti na samitu lidera Zapadnog Balkana i zvaničnika EU o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU. Cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socioekonomsko usklađivanje.

Plan koji je Evropska komisija usvojila u novembru, odnosi se na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track