PETKOVIĆ POSLE SASTANKA U BRISELU: Formiranje ZSO ključno, problemi da se rešavaju kroz dijalog
Foto: Nemanja Nikolić

PETKOVIĆ POSLE SASTANKA U BRISELU: Formiranje ZSO ključno, problemi da se rešavaju kroz dijalog

Politika -

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon nove runde pregovora u Briselu, rekao je da je srpska delegacija insistirala na formiranje Zajednice srpskih opština i naglasio da problemi moraju da se rešavaju kroz dijalog, a ne jednostranim merama.

Petković je, u izjavi novinarima, kazao da je imao razgovore sa izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom i onda i dirketan razgovor sa prištinskom stranom, što je okarakterisao pozitivnim, s obzirom da proteklih meseci nije bilo diriktnih razgovora, na kojima je Srbija insistirala.

„Prva stvar na kojoj je srpska delegacija instirala je ZSO kao najvažnije, glavno pitanje, koje se pre svega odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda na KiM. Drugo važno pitanje na kojem smo insistirali je pitanje dinara imajući u vidu jednostranu odluku Prištine da ukine dinar, a tako i socijalna davanja i školarine građana Srbije koji primaju ta sredstva od Srbije“, objasnio je on.

Rekao je da je za srpsku delegaciju bilo najvažnije to što je jasno istakla sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na Kosmetu, sve nasilne i jednostrane mere Prištine.

Podsetio je da već devet meseci traje embargo na srpsku robu koja ne može da dođe na prostor Kosmeta.

Preneo je da je razgovarano i o brojnim incidentima i napadima na srpski narod, zatvaranje srpskih institucija, među kojima i srpske ambulante u Prištini, te i o ponašanju prištinskih vlasti prema Srbima.

„Ukazali smo na veoma težak položaj srpskog naroda na Kosovu, koji je otežan dodatno odlukom o zabrani dinara kojom su pogođeni najstariji, zaposleni i deca, ali i naše institucije s obzirom na to da Srbija šalje materijalna sredstva potrebna za funkcionisanje tih ustanova kao što su bolnice, škole, vrtići. Za nas je formiranje ZSO ključno jer se time u potpunosti rešava pitanje finansiranja svih naših institucija i srpskog naroda onako kako je predviđeno Briselskim sporazumom i drugim dogovorima“, podvukao je on.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

01:13

BRISEL POMAŽE ALBANCIMA U OTKLANJANJU SRBA SA KOSOVA? Dr Ivanović razotkrio planove: Hapse Srbe, BAVE SE ETNIČKIM ČIŠĆENJEM!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track