POSLE 25 GODINA OD RAZARANJA: I oni koji su zažmurili na bombardovanje sada pričaju o njemu

sednica saveta bezbednosti ujedinjenih nacija

POSLE 25 GODINA OD RAZARANJA: I oni koji su zažmurili na bombardovanje sada pričaju o njemu

Politika -

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir ocenio da je za Srbiju nesumnjivo veoma značajno održavanje ove sednice jer je, kako ističe, ta agresija NATO bila zločin protiv mira pošto je potpuno ignorisan SB UN

Činjenica da se nakon punih 25 godina održava sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom NATO bombardovanja SR Jugoslavije višestruko je značajna za Srbiju, ocena je sagovornika Kurira Vladislav Jovanović, koji ukazuje da to može da podseti međunarodnu zajednicu na taj čin agresije i natera je da duboko promisli o svom postupanju kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Ujedinjene nacije, UN, Aleksandar Vučić, SB UN
foto: Privatna Arhiva

Naime, održavanje ove sednice tražila je Rusija, povodom godišnjice NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999, a zakazao ju je Japan kao predsedavajući Saveta bezbednosti. Iako uoči održavanja sednice (sinoć) nije bilo poznato hoće li biti otvorena za javnost, potvrđeno je da će njoj prisustvovati šef srpske diplomatije Ivica Dačić, a prema nezvaničnim informacijama, izveštaje treba da podnese i pomoćnik generalnog sekretara UN za Evropu i Centralnu Aziju Miroslav Jenča.

Nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović za Kurir je ocenio da je za Srbiju nesumnjivo veoma značajno održavanje ove sednice jer je, kako ističe, ta agresija NATO bila zločin protiv mira pošto je potpuno ignorisan SB UN.

- Još gore, ta agresija u svom trajanju nije završena. U fizičkom obliku jeste, ali u političkom i ucenjivačkom nije, i dalje se traži da mi u kratkom roku priznamo to što su oni tokom agresije prisilno izdvojili od Srbije, deo njene teritorije i pripremili ga za proglašenje nezavisnosti. Drugim rečima, pokazali su da je agresija imala zamajavački karakter, da Srbiju umanji za čitavu njenu pokrajinu. I dalje se vrši pritisak na nas u vezi s raznim papirima, dijalogom itd. jer hoće da dovrše taj čin agresije i da nas nateraju da priznamo i taj njihov drugi zločin, da nam oduzmu deo teritorije. Sam čin pojavljivanja tog pitanja u SB posle 25 godina je zato višestruko značajan - naglasio je Jovanović.

Jelena Milić, Vladislav Jovanović, Usijanje dana
foto: Kurir

Kako dodaje, ovo pitanje treba da podseti međunarodnu zajednicu i sve članice UN kroz taj javni čin osuđivanja agresije, da je priznavanje tzv. države Kosova bilo nepravedno i štetno.

- Ovaj čin bi trebalo da one koji su priznali Kosovo natera da duboko promisle da li je u redu da prihvate rezultate tog čina. Možda neke članice NATO koje su učestvovale u tome priznaju da su učinile zločin i porazmisle o činu njihovog priznavanja, te stvar vrate u legalne okvire, a to je pre svega Rezolucija 1244 - zaključio je Jovanović za naš list.

Ivica Dačić I danas pokušavaju da pogaze međunarodno pravo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir ističe značaj održavanje ove sednice.

- Od izuzetnog je značaja za našu zemlju da se i posle 25 godina na mestu kao što je SN UN govori o brutalnoj agresiji nad tadašnjom SR Jugoslavijom i ukazuje na kršenje međunarodnog prava, koje i danas pokušava da se pogazi upornim pritiscima na Srbiju da prizna nezavisnost dela svoje teritorije - naglasio je Dačić.

Bonus video:

01:15

AKO ZATVORE SEDNICU SB UN, NEŠTO KRIJU OD JAVNOSTI Nikola Šainović; Nadam se da će zapadne siče shvatiti DA RADE PROTIV SEBE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track